Državna zastava na pola jarbola

Vlada RS  je dana 01. aprila donela Odluku  o isticanju državne zastave Republike Srbije na pola koplja odnosno jarbola („Službeni glasnik RS“, broj 49/2020) kojom se nalaže se svim organima, organizacijama kao i drugim pravnim licima koja ističu zastavu da za vreme trajanja vanrednog stanja i epidemije proglašenih usled pojave i širenja bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 državnu zastavu Republike Srbije spuste na polovinu koplja odnosno jarbola.

Posebno za vreme trajanja vanrednog stanja i epidemije proglašenih usled pojave i širenja bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koja za posledicu ima smrt ili teško oštećenje zdravlja većeg broja građana republike Srbije, organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu treba sa posebnom pažnjom da vode računa o izgledu zastave Republike Srbije, kako bi se na dostojanstven način odala pošta građanima Republike Srbije koji su preminuli od bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Prema članu 6. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 36/09), grb i zastava Republike Srbije ne smeju upotrebljavati ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu.

Grad Sombor je u znak odavanja pošte građanima Republike Srbije koji su preminuli od bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 spustio zastave na pola jarbola.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS