lokacija: Apatin
objavljeno: 13.01.2018.

Dosad najmasovnije trovanje divljih životinja u Vojvodini

Društvo

Najmasovnije trovanje divljih životinja u Vojvodini, koje do sada nije zabeleženo u Srbiji, izvršeno je najverovatnije karbofuranom, najotrovnijim sredstvom za zaštitu biljaka, koja pada u grupu pesticida, čija je primena u Srbiji zabranjena.


Zaštićeni mladi orao (Aquila heliaca) iz Austrije nije jedina žrtva trovanja, koje se desilo u ataru Svilojeva. Karbofuranom, jednim od zabranjenih sredstava za zaštitu biljaka u Srbiji, je izvršeno masovno trovanje divljih životinja – utvrdili su  stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine.


Stručnjaci i policajci su uviđaj masovnog uništenja životinja vršili pomoću istraživačkih pasa, koji su donete iz Mađarske. Zabranjeni pesticid je pronađen na još osam mesta u široj okolini sela Svilojeva,a među uginulim životinjama su bili i psi, mačke, šakali,lisice, orlovi vrste mišara (Buteo buteo) i svrake.

Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine u Mađarskoj, radiju Subotici je izjavio da je ovo najmasovnije trovanje, koje je ikada zabeleženo u Vojvodini. Leševi uginulih životinja su prebačeni u Novi Sad, radi dalje istrage. Prema rečima stručnjaka, ovo trovanje – zbog visokog nivoa podzemnih voda – ugrožava i zdravlje ljudi, koji žive na tom području. Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine će sigurno podneti krivične prijave nadležnom tužilaštvu zbog ovog slučaja.


Izvor i foto: PANNON RTV

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U petak, 20. aprila, u prostorijama Crvenog krsta Sombor, Apatinski put 19, sa početkom u 12,00 sati, biće...

Kinološko društvo „Panonija Apatin“ obaveštava sve ljubitelje pasa i radne kinologije da će se u subotu, 21. aprila,...

Ekološki pokret Odžaka je nastavio ciklus predavanja o Arhuskoj konvenciji. U OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu juče su...

Već po tradiciji, susreti ljubitelja starovremenskih vozila biće održani u subotu, 21. aprila, na Trgu Sv. Trojstva.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne...

Crveni krst Apatin će sutra, 19. aprila, u saradnji sa ,,Domom zdravlja" iz Apatina organizovati akciju besplatne kontrole...