Doneta odluka Medjunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova
30.11.-0001.
Dana 22. 07.2010. godine Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Predsednik najvišeg suda UN Hisaši Ovada rekao je danas u haškoj Palati mira da je ta odluka doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.
Sud je utvrdio da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.
Tadić o odluci MSP - "Jasno je da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje, već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadrzaju deklaracije o nezavisnosti. Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i o svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN".
Sa druge strane, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je  sve strane na Kosovu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog.
Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je mišljenje Međunarodnog suda pravde sledećim rečima - "Ova odluka je pravična, istorijska, drugačija od odluka iz prethodnog veka kada su učinjene istorijske nepravde albanskom narodu na Kosovu".

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar