Donet Lokalni akcioni plan zapošljavanja u Odžacima

Opština Odžaci donela je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2020.godinu, u kojem investitorima, između ostalog, nudi brojne pogodnosti za poslovanje kao što su radne zone, slobodne lokacije za braunfild (brownfield) i grinfild (greenfield) investicije, visoko kvalifikovanu radnu snagu, dobar geografski položaj.

Direktne investicije su važne jer unose neophodna finansijska sredstva u lokalne ekonomije, inovacije i tehnologije, nova tržišta i nove poslovne prilika za lokalne firme, što utiče na povećanje zaposlenosti. Lokalna samouprava nastavlja da radi na stvaranju takve klime koja će privući nove investicije. Glavna komparativna prednost Opštine Odžaci, u odnosu na opštine u okruženju, koja bi mogla da omogući ulogu nosioca regionalnog i međuopštinskog povezivanja jeste KORIDOR 7 (drumski, železnički i vodeni saobraćaj). Pogranični položaj opštine kao i blizina Dunava može znatno više da se iskoristi.

Osnovni cilj ovog lokalnog plana je povećanje zaposlenosti, odnosno, uspostavljanje stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti. Ključni elementi politike zapošljavanja usmerene ka povećanju zaposlenosti su: podrška stranim direktnim investicijama, podrška preduzetništvu,finansijska podrška novom zapošljavanju radnika u privatnom sektoru kao i sufinansiranje predviđenih mera aktivne politike zapošljavanja od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

Preporuke za uspeh su: postojanje Strategije lokalnog održivog razvoja opštine za period 2015. do 2020. godine, dobar geografski položaj opštine, dobra infrastruktura i pogranični položaj opštine, mogućnost razvoja eko-turizma. Rizik je sve starije stanovništvo kao i nedovoljne veštine nezaposlenih lica u svojim zanimanjima.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar