Dogovorena saradnja sa partnerima iz Mađarske

Delegacija opštine Apatin, predvođena zamenikom predsednika opštine Dubravkom Korać, posetila je lokalne samouprave Šandorfalva (u županiji Čongrad) i Šoltvadkert (u županiji Bač-Kiškun), na poziv tamošnjih gradonačelnika.

Tema razgovora je bila saradnja u oblastima poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine, a dogovoreno je i zajedničko apliciranje na evropske projekte.
 
- Domaćini u Šandorfalvi su nas upoznali sa time kako su iskoristili evropske fondove za razvoj turizma u svojoj opštini, što je za nas veoma bitna tema uzevši u obzir strateško opredeljenje naše lokalne samouprave, ali i velike prirodne i kulturno-istorijske potencijale Apatina. Pored toga smo dogovorili i jedan program namenjen poljoprivrednicima, u okviru kog će poljoprivredni proizvođači iz naše opštine biti u prilici da razmene znanja i iskustva sa kolegama iz Mađarske. Taj program će startovati sledeće godine, a predstavićemo ga javnosti čim utanačimo sve detalje sa partnerima iz Mađarske, objasnila je Korać.
 
U drugom delu posete, delegacija naše opštine bila je gost opštine Šoltvadkert. Tamo ih je gradonačelnik Ferenc Lehocki upoznao sa potencijalima razvoja poljoprivredne proizvodnje, vinogradarstva i ruralnog turizma, kao i mogućnostima za saradnju.
 
- Obe opštine koje smo posetili nalaze se u južnoj Mađarskoj, blizu naše granice, što ih kvalifikuje za učešće u IPA programu prekogranične saradnje sa nama. Moram da izrazim zadovoljstvo što smo kod oba partnera naišli na veliko interesovanje i želju da zajedno apliciramo za evropske fondove u budućem periodu, dodala je Dubravka Korać.
 
Dogovoreno je i da predstavnici partnerskih opština do kraja godine uzvrate posetu Apatinu.
 
Izvor: Info služba opštine Apatin
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar