Deset godina Memorijala Jovan Đuran

Nakon devet održanih Memorijala širom Vojvodine, deseti, jubilarni, biće održan po prvi put u Somboru, rodnom gradu saračkog majstora Jovana Đurana kome je Memorijal i posvećen. U subotu, 26. septembra, sa početkom u 12 sati, na pomoćnom terenu ŽAK-a, biće održano takmičenje zaprega na kojem će se ocenjivati kompletna oprema fijakera, počev od odeće vozača, opreme i "znanja" konja, njihove uparenosti, do umeća upravljanja zapregom i izgleda samog fijakera.

Sarački zanat, iako je postao retkost u celoj Evropi, u Somboru ima majstore sarače, potomke porodice Đuran, te je održavanje desetog Memorijala u rodnom gradu Jovana Đurana više nego opravdano. Jubilarni Memorijal u Somboru organizuju Udurženje starih zanata Vojvodine i Udruženje ljubitelja konja Zapadna Bačka, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i grada Sombora.

Na takmičenju će učestvovati četrdesetak zaprega iz cele Srbije. Pobednik će sa sobom poneti prelazni pehar, ali i veoma vredan par paradnih amova iz saračke radionice Đuran. Inače, malo je poznat podatak da je upravo Jovan Đuran napravio par paradnih amova, koje je Josip Broz Tito poklonio kraljici Elizabeti II, koji se i dan danas čuvaju na engleskom dvoru, o čemu je pre nekoliko godina stigla i pismena potvrda iz Bakingemske palate.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar