Danas se obeležava Dan zaštite prirode, u Srbiji pod zaštitom šest odsto teritorije

U Srbiji je šest odsto teritorije pod zaštitom, a cilj je da se u narednom periodu poveća broj zaštićenih područja, poručuju iz Zavoda za zaštitu prirode povodom Dana zaštite prirode koji se obeležava danas 11. aprila.

U Srbiji su zaštićena 474 područja - pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 325 spomenika prirode i 39 područja od kulturnog i istorijskog značaja.

- Naš prioritet je povećanje procenta teritorije Srbije pod zaštitom, odnosno povećanje broja zaštićenih područja. Zaštita prirode potrebna je Srbiji možda više nego ikada - navodi se u pisanoj izjavi direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandra Dragišića.

Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije

On je naveo da to nije samo evropski i svetski standard koji se mora ostvariti ukoliko Srbija želi da postane ravnopravni član međunarodne zajednice, već je to vitalni nacionalni interes.

Dragišić očekuje da će donošenjem rešenja o zaštiti područja na osnovu studija zaštite koje je izradio Zavod u protekloj godini, biti znatno povećan procenat zaštićene teritorije Srbije, ali da će se jednako raditi i na unapređenju upravljanja područja koja već uživaju zaštitu.

- Razvijanje nacionalne ekološke mreže i uključivanje u evropsku ekološku mrežu Natura 2000 predstavljaju prioritet za zaštitu prirode Srbije u narednom periodu - istakao je Dragišić i dodao da je za zaštitu prirode jednako značajno da svaki građanin bude svestan značaja očuvanja prirode.

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prirode.

Za Dan zaštite prirode odabran je današnji datum, 11. april, dan kada je 1949. godine prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro - Spomenik prirode "Velika i Mala Ripaljka" u opštini Sokobanja.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar