Dan Grada Sombora obeležen svečanom akademijom

Dan grada Sombora, 17. februar, obeležen je nizom manifestacija, a centralni događaj, svečana akademija u Narodnom pozorištu, bila je prilika za podsećanje na dešavanja u proteklom periodu. Na svečanoj akademiji pojedincima i organizacijama koje doprinose promociji Sombora uručene su zahvalnice, a najistaknutijem  Somborcu u 2019. godini Povelja grada Sombora. Bio je to i povod za susret sa delegacijama prijateljskih i bratskih gradova: Kišpešte, Baje, Višegrada, Zvečana, Belog Manastira, Erduta, Valpova, Belišća.

Ovogodišnja svečana akademija pod nazivom Zeleni poj somborski bila je posvećena obeležavanju jubilarnih 150 godina od zasnivanja prvog parka, sistemske brige o gradskom zelenilu i osnivanja Somborskog pevačkog društva.

Gradonačelnica Dušanka Golubović je o Somboru govorila kao o gradu zelenila i pesme u kojem su rođene i stvarale velike ličnosti, o Somboru koji je 271 godinu slobodan grad.

-U godini koja je za nama smo nastojali da opravdamo ovu titulu, da čuvamo našu tradiciju, kulturu i običaj. Godinu za nama obeležili su mnogi značajni datumi, kao što je 700 godina od postojanja naseljenog mesta Bački Breg, 270 godina od kada je Sombor stekao status slobodnog grada, 160 godina od kada je osnovana naša Gradska biblioteka, 110 godina od kada je u našem gradu napisana jedna od najlepših ljubavnih pesama. Našu tradiciju čuvali smo tkajući Staparski ćilim. Podneli smo i zahtev da bude zaštićen od strane Uneska, a u ovom procesu nama su pomagale i naše najmlađe generacije. Pored udruženja građana u ovaj su se u proces kao čuvari tradicije uključili OŠ Branko Radičević iz Stapara sa svojom tkačkom sekcijom, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola u nastojanjima da proizvede Somborski sir, Srednja ekonomska škola od koje očekujemo da proizvede i brendira tradicionalnu Staparsku listaru, jer šta je važnije od sopstvenog identiteta – rekla je Golubović.

Gradonačalnica je podsetila na dobru saradnju sa Verskim zajednicama zahvaljujući kojoj je obnovljena crkva u Bačkom Bregu, otvoren verski objekat na Aerodromu, započneta izgradnja hrama u Kljajićevu, Preparandija je postala novoosnovani Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju i centar Školske uprave.

Sačuvane su, kako je istakla Golubović, sve seoske škole koje su pretvorene u multifunkcionalne centre namenjene svim generacijama.

-Kompletno smo obnovili OŠ Nikola Tesla u Kljajićevu, obnovili vrtić Neven, a otvoren je još jedan privatni vrtić. Grad je nastavio da stipendira najbolje studente i đake generacija – rekla je Golubović.

Tokom prošle godine organizovane su brojne tradicionalne kulturne manifestacije kako za odrasle tako i za najmlađe sugrađane.

-Pridružili smo im i Veče uličnih svirača, a održan je i koncert Simfonijskog orkestra i hora  RTS-a. Obnovili smo zdanje Galerije Milan Konjović, započeli rekonstrukciju Grašalković palate i radili na otvaranju Muzeja Podunavskih švaba, završavali veliku salu Kulturnog centra, ali je i Trg umetnosti u svom završetku dobio najbolje idejno rešenje - podsetila je Golubović.

Prema rečima gradonačelnice obezbeđena je pijaća voda u Bačkom Bregu, a to će biti urađeno i u Svetozar Miletiću, Doroslovu, Staparu i Kolutu. Počelo se sa, kako je naglasila, projektovanjem Regionalnog centra za tretman otpada, ali i rekonstrukcija prečistača otpadnih voda.

Počelo je projektovanje 8,500 metara kvadratnih novog modernog zdravstvenog objekta koji će se nalaziti unutar bolničkog kompleksa. Zahvaljujući kvalitetnom Planu javnog zdravlja za Sombor, koji je jedan od najbolje ocenjenih u Srbiji od strane Svetske zdravstvene organizacije, Sombor je dobio novi Centar za dijabetes.

Tokom prošle godine oko tridesetak porodica je zbrinuto iz Regionalnog stambenog programa, a završena je izgradnja zgrade za izbegla i socijalno ugrožena lica. Šest mladih bračnih parova dobilo je svoje kuće, osnažene su  žene kroz projekat Socijalnog preduzetništva, organizovana je Tkačka kolonija, kao i Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope.

U oblasti sporta obezbeđene su sportske stipendije, ali i besplatni programi kojima ćemo podići nivo rekreativnog bavljenja sportom. Inkluzivni džudo i terapijsko plivanje  bili su podrška za one kojima je pomoć sporta najpotrebnija.

Realizovano je osam evropskih projekata kao i brojni domaći programi.

-Radili smo na infrastrukturnom i komunalnom opremanju kako industrijske tako i poslovno-stambene zone i započeta je izgradnja puta Stapar – Sivac. Prošle godine dobili su novo Jedinstveno upravno mesto, objedinili smo, pojednostavili i omogućili lakši pristup brojnim uslugama, kako građanima, tako i privredi. Postali smo šampioni bezgotovinskog plaćanja među gradovima u Srbiji – rekla je Golubović.

Prema rečima gradonačelnice u planu je da i Vidovdanski trg, gradska pijaca, zgrada Županije, Centar za socijalni rad, Tehnička škola dobiju novi izgled.

Na svečanoj akademiji za istaknuti profesionalni angažman, afirmaciju i promociju Sombora i podizanje ugleda grada u zemlji i inostranstvu uručene su zahvalnice Biljani Klipi, sekretaru Opštinske organizacije Crvenog krsta Sombor, Zoranu Stošiću Vranjskom, slikaru, za doprinos bogaćenju kulturne riznice Grada i promovisanje kulturne baštine Sombora na jugu Srbije; Smiljki Stajšić za očuvanje i negovanje tehnike izrade tradicionalnog Staparskog ćilima i  doprinos organizovanju Tkačke kolonije u Staparu; za istrajnost u organizovanju Elanove likovne kolonije jedinstvene  umetničke  manifestacije u kojoj ravnopravno učestvuju umetnici i osuđena  lica čime doprinosi razvijanju kulturno-turističke ponude grada, Slobodanu Medojeviću, upravniku Kazneno-popravnog zavoda Sombor; Udruženju Klub na kub; JKP Zelenilo; JKP Prostor; OŠ Branko Radičević Stapar; Somborskom edukativnom centru, Društvu za borbu protiv raka; Atletsko rekreativnom klubu Somaraton, Muzičkoj školi Petar Konjović; Poljoprivrednom gazdinstvu Stokuća Sombor, Vinariji Vrt Sombor i Čardi Pikec Bezdan, za razvoj preduzetništva, unapređenje ugostiteljskih usluga i promociju turističke i gastronomske ponude somborskog područja.

Povelja grada Sombora za dostignuća u 2019. godini i to u oblasti zdravstva i socijalne zaštite dodeljena je dr Darku Kosanoviću zameniku direktora Opšte bolnice Dr Radivoj Simonović Sombor i predsedniku Saveta za zdravlje grada Sombora.

Program Svečane akademije izveden je prema scenariju Milivoja Mladenovića, a u programu su učestvovali Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, Dečiji hor Šareni vokali, Tamburaški orkestar Muzičke škole Petar Konjović i glumci Narodnog pozorišta Sombor.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar