DAN DUNAVA! Bogat program u četvrtak u Apatinu

U JP Marina u Apatinu održana je konferencija za medije o kojoj je bilo reči o obeležavanju međunarodnog Dana Dunava u Apatinu koje je planirano za četvrtak 29. jun.

Ljiljana Krec, vd direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin, saopštila je da će povodom ove manifestacije biti održan niz aktivnosti

"U planu je celodnevni program sa različitim radionicama i aktivnostima, kako za decu tako i za odrasle. Iskreno se nadamo da će ova manifestacija prvi put biti obeležena kako dolikuje."

Program počinje u 10 sati, a naši najmlađi sugrađani crtaće radove na temu Dunav i okolina. Takođe, biće održane dve radionice za decu, kao i besplatna vožnja za naše najmlađe sugrađane.

U 11 sati biće održano predavanje u organizaciji Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), na kojoj će prisustvovati direktorka ove ogranizacije u Srbiji Duška Dimović, koja će akcenat staviti na proglašenje, tj. upisivanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje u Svetsku listu rezervata biosfere. U sklopu manifestacije, u saradnji sa Mašinskom školom biće održana i izložba fotografija Gornjeg Podunavlja, a sve ove pomenute aktivnosti biće održane u apatinskoj Marini.

Nemanja Jović iz Turističke organizacije opštine Apatin dodaje da će program od 17 sati biti nastavljen na šetalištu kod Hrama Sabor Svetih Apostola, izložbom fotografija koje će deca u toku prepodneva slikati u Marini.

"U smislu aktivnosti kojim našim najmlađim sugrađanima želimo da približimo Dunav i značaj očuvanja prirode, kao i tradicije vezane za naše podneblje, rešili smo da organizujemo kuvanje ribljeg paprikaša gde će učestvovati od 10 do 15 mališana. Mališani će svoje kulinarsko umeće predstaviti ispred ugostiteljskog objekta "Royal D", a ceo događaj će upotpuniti i prikladan tamburaški orkestar." - ističe Jović.

Jović je dodao da roditelji mogu da prijave svoju decu u Turističkoj organizaciji Apatina ili na broj telefona 025/772-552, u utorak 27. juna u periodu od 7 do 15 sati. Još jedna aktivnost vezana je za besplatne vožnje brodićima koja se organizuje u saradnji sa JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin i koja startuje od 18 sati. Prijave se mogu vršiti na broj telefona 515-00-68.

Poslednja i možda najvažnija aktivnost vezana je za otvaranje Dunavskog eko parka kod restorana Šaran. Podsećanja radi, ceo projekat finansira kompanija Koka-Kola. Apatin je treći grad, uz Novi Sad i Sombor, koji dobija ovaj park, a svečano otvaranje zakazano je za 19 sati.

"Park će biti izgrađen u skladu sa visokim ekološkim standardima. Predstavljaće mesto gde naši sugrađani mogu da se okupljaju i edukuju o zaštiti sliva Dunava, vodenih resursa i zaštiti životne sredine. U parku će biti postavljeno LED osvetljenje, a na platou će se naći travnato brdašce sa toboganom, merdevinama i tunelom za decu, talasasti zid sa klupom i wi-fi signalom, parking za bicikla, kante za reciklažu, ljuljaška "gnezdo" i parkovska svetiljka sa solarnim napajanjem. Kompanija Koka-Kola je povodom ovog parka najavila niz aktivnosti, a možda najatraktivnija je bioskop na otvorenom, te još jednom pozivam sve naše sugrađane da dođu na otvaranje ovog zaista lepog kutka u našem gradu." - rekla je za 025 info, Milana Srdić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin.

Međunarodni dan Dunava svake godine se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji, zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. Ove godine i Apatin će dati doprinos obeležavanju Međunarodnog dana Dunava, a zaključak je da je ovo jedan od načina da se grad vrati na Dunav gde zaista i pripada.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar