Dan bez automobila obeležili i predstavnici Gradske uprave

Kao i prethodnih godina, Sombor se i ove godine pridružio porodici koju čini više od 5.000 gradova iz 50 država, koje obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti i na današnji dan, koji je označen kao Međunarodni dan bez automobila, skrene pažnju na važnost davanja prednosti pešacima, biciklistima, kao i javnom prevozu u kretanju kroz grad.

Kako bi se motivisali građani da se opredele za alternativne vidove prevoza, predstavnici Gradske uprave zajedno sa gradonačelnikom Sombora Antonijem Ratkovićem, napravili su krug biciklima kroz grad. Bicikla su obezbeđena kroz IPA projekat “Baja-Sombor Greenways”, prekogranične saradnja Srbije i Mađarske, u okviru kojeg su izgrađen kajak centar i nabavljena kajakaška oprema, izgrađena dva biciklistička odmorišta i održan veliki broj aktivnosti. Kao završna etapa u cilju održivosti projekta i razvoja turizma, pored gore pomenute opreme, obezbeđeno je i 18 bicikala koji su korišćeni danas.

Međunarodni dan bez automobila obeležava se svake godine, 22. septembra, a ideja o danu bez saobraćajnih gužvi i zagađenja rodila se tokom naftne krize 1973. godine, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994.

Ovaj međunarodni datum ustanovljen je sa idejom da ljudi provedu bar jedan dan bez automobila, da osete i dožive prednosti kretanja bez motornih sredstava prevoza, s krajnjim ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar