Čuvarke tradicije iz OKUD-a Ivo Lola Ribar Sonta

Žene okupljene u OKUD-u Ivo Lola Ribar iz Sonte trude se da običaje i tradiciju prenesu na mlađe naraštaje. Misija im je, kako kažu, tradiciju predstaviti i sačuvati za naredna pokolenja.

Sončanke okupljene u Sekciji žena u ovom kulturno-umetničkom društvu bave se vezom, heklanjem, tkanjem, ali i spremanjem raznih gurmanluka.

-Radimo nošnje, slikamo čarape, vezemo, heklamo, vezemo tokice na nošnju, imamo stative za tkanje, vrlo smo vredne, kuvamo – kaže jedna od njih, Ana Mihaljev i dodaje da je sada, u vreme pandemije koronavirusa, sve svedeno na minimum.

Tokom vanrednog stanja sve žene su, kako kaže Ana, bile kod kuće, jer imaju preko 60 godina. Bez obzira na tu činjenicu, bile su aktivne.

-Fotografisale smo šta koja radi, odnosno, šta je uradila. Ja sam, na primer, vezla mušku košulju, neke su heklale, neke su vezle ženske košulje – navodi Ana.

Ana dodaje da sada rade i od kuće, ali i u prostorijama OKUD-a.

-Pomalo radimo od kuće, ili se nas tri ili četiri okupi u našoj prostoriji u kulturno-umetničkom društvu. Tamo jedna od nas, na primer, tka, dok druge rade nešto drugo - ističe Ana.

Godinama unazad se spremaju za Grožđebal u Sonti, međutim, zbog situacije sa koronom, ove godine to nije slučaj.

-Kod nas u Sonti se Grožđebal održava još od 1928. godine, i postao je tradicija, za to se uvek spremamo, ali ove godine, zbog korone to nije slučaj. Inače, redovno učestvujemo na Apatinskim ribarskim večerima, na Danima žita u Somboru, u Novom Sadu na manifestaciji koju organizuje Zavod za ravnopravnost polova. Redovne smo i na manifestaciji Zlatne niti u Vrnjačkoj banji. Idemo i u Hrvatsku, družimo se sa ženama. Učestvujemo na Gužvarijadi u Petrijevcima i na Štruklijadi u Popovcu - kaže Ana i dodaje da na sve manifestacije na kojima učestvuju nose ručne radove, ali da je akcenat na kolačima i onome što umese.

Trenutno je sedam žena, priča Ana, okupljeno u sekciji pri KUD-u, a nekad ih je bilo mnogo više. Mlađe devojke i žene ne interesuju se previše za ručne radove

-Sve smo preko 60 godina. Mlađe devojke su uglavnom na folkloru. Slabo se interesuju za ručne radove, za ono što je deo tradicije. Kad nešto organizujemo pomažu oko lakših poslova. Ima par mlađih žene koje znaju da vezu, heklaju, šiju te se one priključe kada reba. Mi smo išle samo u osnovnu školu, tada su bila aktuelna prela, pa smo se družile, radile ručne radove. Mlade devojke sada idu u školu pa ni nemaju vremena da se bave ovim stvarima. Ali mi ne odustajemo u nameri da prenesemo ono što znamo, da očuvamo tradiciju – kaže Ana i poziva sve mlađe žene i devojke da se priključe radu OKUD-a Ivo Lola Ribar u Sonti. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar