Čuvajte pse, jer je prihvatilište represivna i nepopularna mera!

Psi lutalice jedan su od problema koji zadaju glavobolju Somborcima, što je potvrdila i naša nedavna anketa. Iako su se u koštac sa ovim uhvatili zaposleni u azilu, odnosno Prihvatilištu za pse i mačke lutalice u okviru JKP „Čistoća“, ne mogu sami. Potrebna im je pomoć građana, zbog čega su i pokrenuli akciju „Udomi, ne kupuj“. Kako kaže Josip Kolompar, tačnih podataka o broju lutalica na ulicama Sombora - nema:

Mislim da u svakoj mesnoj zajednici ima sigurno desetak napuštenih pasa. Samo u našem Prihvatilištu ima ih 173 i 18 u karantinu. Prihvatilište je puno i teško može da prihvati nove pse“.
 
Nemilosrdno izbačeni na ulicu
 
Kada ove životinje dođu u Prihvatilište, nalaze se u jako lošem stanju - mršavi su, prljavi i bolesni. Kako Kolompar ističe, vlasnici se retko pojave. Oni koji su čipovani, daju mogućnost da se vlasnici kontaktiraju, ali u najvećem broju slučajeva ti psi se ne vraćaju u svoje domove, jer su „nemilosrdno izbačeni na ulicu“.
 
Strašne su to scene, jer mi svakodnevno gledamo tugu u očima tih jadnih pasa. Zbog prenaseljenosti, u stanju su svašta da urade jedan drugom. To je borba za opstanak i puko preživljavanje“, otkriva Josip Kolompar.
 
Velika zainteresovanost građana
 
Pomenuta akcija „Udomi ne kupuj“ za kratko vreme okupila je na stotine ljubitelja životinja, kako u realnom svetu, tako i na internetu i društvenim mrežama. Oni, kao i svi drugi koji žele ljubimca, mogu da udome jednog od mnogih, koji su čipovani, vakcinisani i sterilisani. Cilj akcije je da se što brže pronađu dobri ljudi, koji bi prihvatili pse. Kako kaže Josip Kolompar, ovi psi su na početku veoma uplašeni i potrebno im je vreme da se naviknu na nove vlasnike.
 
 
Građani su veoma zainteresovani, na našu veliku radost. Mnogi nisu ni znali da postojimo, pa su se posete u velikom broju povećale. Za prvih mesec dana udomili smo osam pasa. Nama su svi isti, ali građani imaju svoje kriterijume. Obično ih biraju u odnosu na prostor kojim raspolažu. Ukoliko žive u kući, traže većeg psa, koji će čuvati teritoriju, a ukoliko žive u zgradi, žele manje i umiljate pse, za igru i maženje“, navodi Kolompar.
 
Čuvajte svoje pse!
 
Dodaje da bi vlasnici trebalo da čuvaju svoje pse i napominje da se jedino odgvornošću svakog pojedinca može smanjiti broj pasa na ulici. Ima i poruku za gradske čelnike:
 
Donesite uredbu, tako da se svi psi moraju sterilisati i čipovati, osim ukoliko postoji uredna dozvola za uzgajivačnicu pasa. Donesite zakon kojim bi se regulisalo držanje pasa u domaćinstvu, a koji bi ujedno bio preventiva. Prihvatilište je jedna jako skupa, krajnje represivna i nepopularna mera“.
 
Sve veći broj tužbi
 
Somborci podnose i sve veći broj tužbi, kada je reč o napadima pasa lutalica. Prema podacima Pravobranilaštva Grada Sombora za prošlu godinu, evidetirano je 235 tužbi, koje se odnose na naknadu štete nakon ujeda. U okviru toga postoji i broj tužbi za štetu koja je naneta domaćim životinjama. Nakande u proseku iznose oko 100.000 dinara, a materijalna šteta za domaće životinje se određuje u odnosu na vrednost životinja, najčešće živine.
 
Foto: Prihvatilištu za pse i mačke lutalice
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar