Čišćenje Velikog bačkog kanala

Jedna od tri ekološke crne tačke u Srbiji je Veliki bački kanal, a za uklanjanje opasnog, zatrovanog mulja, kako se procenjuje, biće potrebne dve i po godine. Trenutno 40 industrijskih pogona ispušta otpadne vode u ovaj kanal, a zagađivači su i komunalne otpadne vode iz Crvenke, Kule i Vrbasa.

U trećoj fazi čišćenja ovog vodotoka u planu je da se ukloni i tretira više od 300.000 kubnih metara mulja zatrovanog teškim metalima, virusima i bakterijama.

-Najnoviji uvid u model čišćenja kanala nam je nepoznanica - to je isušivanje i odvođenje mulja izvan naselja u spalionice i na sanitarne deponije. To smo čuli nedavno i moramo da se raspitamo koliko je to pouzdano. U svakom slučaju, građanima bi laknulo da se taj mulj ne deponuje pored naselja - kaže Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbas.

Uslovi za revitalizaciju Velikog bačkog kanala stvoreni su završetkom izgradnje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda u Vrbasu, koji će prikupljati komunalne, industrijske i sanitarne otpadne vode iz Kule, Crvenke i svih naselja u opštini Vrbas i prerađene ih upuštati u Veliki bački kanal. Biogas od opasnog mulja već se koristi za proizvodnju toplotne energije, a uskoro će se proizvoditi i struja.

-Sad trenutno, u samom početku, ovo radi sa nekih 25 posto kapaciteta, ali se naravno očekuje da se priključi industrija i da se priključe sva sela koja su planirana i koja još nemaju konekciju - kaže Ranko Mitrović, iz JKP Prečistač Vrbas-Kula.

U izgradnju postrojenja EU je uložila više od 20 miliona evra. Nakon čišćenja, preduslov za revitalizaciju ovog vodotoka podrazumeva da svi industrijski pogoni uz Veliki bački kanal u narednom periodu morali bi da ugrade sopstvene prečistače.

 

 

Izvor: RTS


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar