Centar za socijalni rad Apatin rezime
Lokacija: Apatin
30.11.-0001.

Prema evidenciji Centar za socijalni rad Apatin je u prošloj godini radio sa 4 174 korisnika ili 12.72% UKUPNE POPULACIJE OPŠTINE, KOJI SU KORISTILI NEKO OD PRAVA, OBLIKA ILI USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE, ODNOSNO KOJIMA JE PRUŽENA POMOĆ ILI PODRŠKA RADI PRONALAŽENJA SOCIJALNOG STANJA ILI POTREBE U KOJOJ se nalazio sam korisnik ili njegova porodica. Od ukupnog broja korisnika 1 385 su deca i omladina, 2282 su odrasla lica i507 su ostarela lica. 

Iz budžeta opštine izdvajaju se sredstva za finansiranje Projekta „pomoć u kući, zdravstvena nega i razvoj i psiho-socijalna pomoć i podrška za stara lica i osobe sa invaliditetom“. Ove usluge organizovane su tako da su dostupne svim potencijalnim korisnicima bez obzira na mesto njihovog stanovanja u gradu i naseljenim mesima Opštine.

Iz budžeta opštine izdvajaju se sredstva za finansiranje Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Strategijom razvoja socijalne zaštite 2008-2013 i Odlukom o pravima, oblicima i uslugama socijalne zaštite utvrđeno je pravo na Dnevni boravak za stara lica pri domu starih i penzinera Apatin ali nisu obezbeđena sredstva za realizaciju predmetne usluge. Projekat Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u prošloj godini realizovan je u partnerstvu UG BREZA APATIN i Centar za socijalni rad. U budžetu opštine obezbeđena su sredstva za održivost oredmetnog projekta. Projekat će se i u tekućoj godini realizovati u navedenom partnerstvu.

Centar za socijalni rad upravlja objektima u kojima je organizovano „Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima“ i stanovanje uz podršku za samohrane roditelje sa decom, odrasla i stara lica bez porodičnog staranja, unutar kojih oblika ke trenutno zbrinuto 55 osoba. Strategijom razvoja socijalne zaštite 2008-2013 opštine Apatin i akcionim planom za 2009 godinu predviđeno je da  se u sistem socijalne zaštite uvede Stanovanje uz podršku Kuća na pola puta, do sada je izrađena tehnička dokumentacija i obezbeđena lokacija uz objekte Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Prema programu rada za 2010 godinu planiran je manji broj korisnika nego u prošloj godini zbog toga što će se kako je navedeno u izveštaju centar zalagati da se korisnicima priznaju prava na usluge socijalne zaštite koje omogućavaju ostanak korisnika u prirodnom okruženju, za njihovo unapređenje kao i razvoj novih, razvijanje partnerstva i međusektorske saradnje kako bi one bile dostupne svakom kom su potrebne. Iz budžeta opštine Apatin za 2010 godinu planira se izdvojiti 17 800 000,00 za prava i usluge iz socijalne zaštite iz nadležnosti Centra za socijalni rad.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto dana
Foto dana
VESTI.RS