Borba za porast nataliteta u opštini Apatin: Novčana pomoć za VTO jedna od novih mera lokalne samouprave
Broj novorođene dece u našoj državi svake godine je sve manji. Upravo zbog toga, Vlada Republike Srbije uvela je nove mere kao podsticaj roditeljima za rađanje dece.  Prema rečima predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za svako prvo dete dobiće se 100.000 dinara jednokratno, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, treće 12.000 dinara tokom 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara tokom 10 godina. Ova mere odnose se na decu rođenu od 1. januara 2018. godine. 
 
Da borbu sa natalitetom vodi i apatinska opština, govori i podatak da će svega 212 mališana upisati prvi razred na celoj teritoriji opštine Apatin, što je najmanji broj u poslednjih 12 godina, a što je za 025info potvrdila Biljana Mandić, direktor PU "Pčelica". 
 
- Kad je predškolska ustanova u pitanju, uvek se u svim razmišljanjima i angažovanju zaposlenih gleda ukupan broj upisane dece na teritoriji cele opštine. Nažalost ove školske godine to je broj 277 upisanih, što je najmanje broj upisanih u poslednjih 12 godina, a svega 212 mališa će upisati prvi razred. 
 

 
Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin, ističe da su ovi podaci alarmantni, ali da opština Apatin na više načina pokušava da podstakne na povećanje novorođene dece.
 
- Naša opština je još davne 1994. godine prvi put donela odluku da se iz samodoprinosa izdvajaju sredstva za prvo rođeno dete. Druga odluka je doneta 2014. godine, u trajanju od 10 godina, sve do 2023. godine, a to je da se iz sredstava samodoprinosa od 1%, po istom principu, u zavisnosti koja je Mesna zajednica u pitanju, dodele sredstva za podsticaj radjanja. U Mesnoj zajednici Apatin za prva četiri rođena deteta daje se po 500 evra. Mesna zajednica Prigrevica takođe izdvaja 500 evra za prva četiri novorođena deteta. Mesna zajednica Sonta izdvaja 500 evra za prva dva deteta, dok  Mesna zajednica Svilojevo zbog malog broja dece, svojom odlukom daje 500 evra za svako rođeno dete u toku godine. Što se tiče Mesne zajednica Kupisina, ona za svako rođeno dete daje po 50 evra.  Evo mi možemo da se pohvalimo da smo davno pre Vlade pokušali nešto da uradimo, da podignemo natalitet kod nas u opštini Apatin.
 

 
Opština Apatin uvodi jednu novinu, a to je da će uskoro pomagati građanima opštine Apatin oko novca za vantelesnu oplodnju.
 
- Ovih dana se konačno završavaju odluke definisane takođe iz samodoprinosa građana, a to je da opština Apatin stimuliše i pomaže vantelensku oplodnju. Država Srbija plaća pokušaj vantelesne oplodnje u tri pokušaja, i ako se tu nažalost  ništa ne uspe, daljih pokušaja nema. Opština Apatin je formirala  komisiju, gde će između ostalih biti doktori i tri ginekologa, a koji će da osmisle konkurs, na kojem će se na osnovu relevantnih papira i dokumenata davati novac za četvrti pokušaj veštačke oplodnje, što je naravno sve u cilju povećanja nataliteta.  
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar