Borba za porast nataliteta: MZ Apatin usvojila odluku o dodeli sredstava za VTO

U Mesnoj zajednici Apatin održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Slobodan Obradović, predsednik Saveta MZ Apatin i Aleksandra Mačkić, sekretar MZ Apatin. Tema konferencije bila je odluka da se u budžet mesne zajednice za 2018. godinu uvrsti i pomoć bračnim parovima za vantelesnu oplodnju u iznosu od 1.250.000,00 dinara.


Obradović je u svom obraćanju medijima rekao da se na sednici Saveta mesne zajednice Apatin na dnevnom redu našla i tačka za dodelu pomoći za vantelesnu oplodnju koja je većinom glasova  usvojena.


-Smatramo da je ovo korak napred u borbi protiv bele kuge i da ćemo uspeti da pomognemo makar jednom bračnom paru da se ostvare kao roditelji, rekao je Obradović i dodao da će se truditi da i dalje budu servis građana i da će raditi na poboljšanju uslova i podizanju kvaliteta života svih građana.


Više o samom konkursu moglo se čuti od Aleksandre Mačkić koja je u svom izlaganju rekla da su se do 2004. godine iz samodoprinosa od 1% isplaćivala samo sredstva za sahrane, a da je nakon toga iz istog fonda počelo isplaćivanje jednokratne pomoći za rođenje deteta u visini od 500 evra.


- Ovim donetim odlukama se nastavlja pokušaj podsticanja nataliteta u našoj opštini, a te odluke se odnose na pomoć parovima koji prirodni putem ne mogu da se ostvare kao roditelji. U tu namenu izdvojeno je 1.250.000,00 dinara tako da će se moći odboriti najviše 5 zahteva jer visina iznosa jedne pomoći je 250.000,00 dinara, istakla je Aleksandra Mačkić.


Pravo na ostvarivanje ove pomoći imaće svi bračni i vanbračni parovi na teritoriji Mesne zajednice Apatin koji su iskoristili pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.


O zahtevima će odlučivati petočlana stručna komisija na osnovu pravilnika o bližim uslovima i kriterijumima. Više informacija se može dobiti svakoga radnog dana u prostorijama MZ Apatin.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar