Bolnica u Somboru nastavlja da radi uobičajeno, zaraženi pacijent premešten u Novi Sad
Kompletno interno odeljenje somborske bolnice je ispražnjeno i zatvoreno, zbog pacijenta koji je zaražen korona virusom, a koji nije na vreme rekao da je bio u kontaktu sa osobom koja je bila u Italiji. Tako je najmanje sto zdravstvenih radnika, koji su sa njim bili u kontaktu, poslato u kućni karantin.
 
Radi se o muškarcu, starosti oko 40 godina, koji je sa simptomima trovanja primeljen u somborsku bolnicu. Nakon što mu se stanje mu se brzo pogoršavalo, testiran je i nalaz je bio pozitivan.
 
Kako se kaže u saopštenju Pokrajinske vlade koje je stiglo danas, dva nova pacijenta primljena su u KCV, jedna pacijentkinja je starije životne dobi, a drugi pacijent je mlađe životne dobi i on je u KCV premešten iz Opšte bolnice u Somboru.
 
-Na odeljenju somborske bolnice, na kojem je oboleli muškarac hospitalizovan, sprovedene su sve protokolom predviđene epidemiološke mere, a zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa obolelim stavljeni su u izolaciju - kaže se u saopštenju Pokrajinske vlade.
 
Somborska bolnica, kako navode iz Pokrajinske vlade, nastavlja sa radom u istom režimu rada kao i do sada, a građanima Zapadnobačkog okruga biće pružena sva neophodna medicinska zaštita i potpora.
 
Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) leči devet pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19. Kod dva pacijenta, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije i oni se nalaze u veoma teškom opštem stanju, dok je opšte stanje preostalih obolelih pacijenata zadovoljavajuće. Kod svih pacijenata se sprovode dvadesetčetvoročasovni monitoring i intenzivno lečenje.
 
Iz Pokrajinske vlade podsećaju na mere prevencije i apeluju da ih se svi građani najstrožije pridržavaju. Građani treba da održavaju ličnu higijenu i češće peru ruke sapunom i toplom vodom, da ne borave u zatvorenim prostorijama ukoliko u njima ima više od pet ljudi i da izbegavajte izlazak iz svojih domova, ukoliko nemaju opravdan razlog za to. 
 
-Građani koji imaju povišenu temperaturu, kašalj ili otežano disanje, treba da se telefonom jave odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi na svojoj teritoriji i da odmah sprovedu mere samoizolacije, kao i da striktno poštuju mere ograničenja kretanja, ukoliko im te mere propišu nadležne epidemiološke službe. Sve zdravstvene ustanove u Vojvodini su na svojim sajtovima objavile brojeve telefona putem kojih građani mogu da komuniciraju sa svojim lekarima, a brojevi svih zdravstvenih ustanova dostupni su i na stranici Covid – 19, na oficijelnom sajtu Pokrajinske vlade – stoji u saopštenju. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar