Bogić: Borimo se da osobe sa invaliditetom imaju bolje uslove za život

Pandemija koronavirusa svima je promenila svakodnevnicu i normalno funkcionisanje, a posebno osetljivim grupama društva. Društvo za cerebralnu i dečju paralizu u Apatinu nije radilo zbog preporuka koje je dobijalo od Ministarstva za rad i socijalnu politku koji ih finansira. Prema rečima Marije Bogić, predsednice Društva u Apatinu, i zamenice predsednika CDP Vojvodine, pridržavali su se svih predloženih mera stručnjaka jer, njihovi članovi spadaju u vrlo rizičnu grupu i vrlo lako mogu dobiti COVID 19 sa kojim bi se teško teško izborili.

-Programe i aktivnosti kao i finansiranje za vreme trajanja vanrednog stanja smo morali da prekinemo. Nakon toga Ministarstvo je izvršilo rebalans budžeta, ali su neke aktivnosti ukinute zbog zabrane okupljanja kao što su aktivnosti Saveza, Zlatni glas, Terra Kikinda, šahovski turnir. Posle toga smo, naravno uz određene mere, počeli sa radom. Sve je, ipak, išlo otežano zbog straha roditelja za svoju decu, a neki su svoje umeće i aktivnosti obavljali od kuće – priča Bogić.

Većina ljudi, kako kaže Bogić, nema svest o problemima sa kojima se susreću oni koji imaju cerebralnu paralizu, uglavnom su neprimetni, sve dok neko u njihovom okruženju ne dođe u tu situaciju ili u direktan kontakt sa obolelima.

-Ne možemo zameriti ljudima jer danas se vrlo teško živi i svako se bori kako zna i ume, ali bi se ipak više pažnje moglo usmeriti na osobe sa invaliditetom. Kad su u pitanju zakonske mere i finansijska pomoć, prva stvar sa kojom se borim godinama i koju ne mogu da razumem niti ja niti mnogi drugi roditelji koji su u istom problemu je Zakon o hraniteljskim porodicama. Zakonom nije regulisano da takve porodice, koje imaju decu sa cerebralnom paralizom ili sa drugim teškim i retkim bolestima i invaliditetom, mogu da budu hraniteljska porodica svojoj deci. Jer, hraniteljske porodice imaju pravo na primanja, radni staž i već zakonom uređene propise, mogu da usvajaju i osobe sa invaliditetom i zato su plaćeni. A roditelji koji imaju dete sa invaliditetom, bilo da je u pitanju cerebralna paraliza ili neko drugo oboljenje, nemaju pravo da svoju decu odgajaju. Dolaze u vrlo teške situacije, gde im daju otkaze jer ne mogu da rade i plaćaju nekome da čuva njihovu decu. Već godinama pokušavamo da taj zakon promenimo, nadam se da ćemo i uspeti u tome. Jer, koji roditelj će se odreći svog bolesnog deteta i dati drugom da se stara o njemu kad on najbolje zna šta mu je potrebno i koliko ljubavi i pažnje pruža – istiće Bogić.

Društvo je nedavno obeležilo 6. oktobar, Svetski dan cerebralne paralize. Centralna svečanost Nedelje solidarnosti gde se okupljaju sva udruženja sa teritorije Srbije i Vojvodine, kao i izborna skupština Saveza Srbije održana je 19. oktobra.
 
-Što se tiče udruženja imamo nekoliko aktivnosti u planu do kraja godine i nadamo se da ćemo to uspeti da realizujemo. Svake godine obeležavamo 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – navela je Bogić.
 
Društvo CDP opštine Apatin trenutno ima 22 člana, sarađuje sa Udruženjem građana Breza, Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom. Aktivnosti udruženja potpomaže lokalna samouprava, konkursnim projektima iako se to, kako kaže Bogić, zbog opšte situacije, svake godine smanjuje.
 
 
-Mnogi su primetili da smo morali da ukinemo sajt društva zbog nedostatka sredstava. Tu se stvaraju određeni problemi, jer lokalna samouprava nije uvek u mogućnosti da nam dovoljno pomogne jer korona pogađa sve - kaže Bogić.
 
Sa cerebralnom paralizom, Marija Bogić se, kako kaže, srela 1973. godine kada je rodila svoju prvu ćerku Valentinu. Trideset godina je, podseća, trajala borba sa bolešču koja ju je snašla prilikom nestručnog porođaja.
 
-Godinama sam učila, zajedno sa njom borila se trideset godina tražeći lek i boljitak. Tokom godina upoznala sam mnogo roditelja koji su bili u istoj situaciji kao i ja. I danas, iako nje, nažalost, više nema, borim se za moju decu, kako ih sve zovem. Želim da im pomognem koliko mogu, da im olakšam život stručnim savetima i podrškom. CDP opštine Apatin uz saradnji sa Centrom za socijalni rad, donatorima i lokalnom samoupravom uspelo je da izgradi dnevni boravak koji danas ima licencu i zajedno sa Udruženjem građana Breza koje je osnovano nekoliko godina kasnije koristimo te prostorije za rad. Članice smo Saveza CDP Vojvodine gde postoji 11 organizacija sa teritorije pokrajine, isto tako članice smo i saveza CDP Srbije. Saradnja svih organizacija je veoma dobra i dalje se borimo da naša deca steknu bolje uslove za život iako mnogi ne znaju sa koliko ljubavi i snage nam pomažu oni sami da u tome uspemo. Njihova volja za životom je, vrlo često, mnogo jača nego kod zdravih ljudi. Oni su divni, samo ih treba upoznati – navela je Bogić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar