Bogata istorija grada na jednom mestu: Apatin konačno dobija muzej

25. sednicu Skupštine opštine Apatin obeležilo je usvajanje predloga o pribavljanju nepokretnosti br.7372 k.o. Apatin u javnu svojinu opštine Apatin. U pitanju je objekat u ulici Srpskih Vladara, poznatiji kao ,,Kuća Turski''. Ideja lokalne samouprave je da se ovaj objekat privede nameni, odnosno da se restauira i pretvori u muzejsko-galerijski prostor.

Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin za 025info web portal je istakla da je osnovna ideja da se sačuva istorija Apatina, a koja, srećom, ,,ne počinje i ne završava sa nama.''
- Na 25. sednici SO Apatin usvojena je odluka da opština postane vlasnik kuće koja se nalazi u ulici Srpskih vladara br. 2, sa ciljem i namenom da se od nje napravi muzej Apatina i galerijski prostor za ona umetnička dela koja se nalaze rasuta po institucijama naše opštine. Sam objekat je najreprezentativniji na glavnoj ulici i sramota je da bude u stanju u kom se trenutno nalazi. Takođe, bila bi velika šteta za grad da taj objekat propadne ili se uruši, ili da se na njegovom mestu naprave lokali sa modernim izlozima. Naša ideja jeste da je uredimo i opremimo prostor ,,Kuće Turski'' iz sredstava koja se odnose na projekte prekogranične saradnje. Smatramo da je lokacija idealna. Potrebno je jednom da shvatimo da smo svi mi Apatinci, da smo svi došli odnekud i da sve podele možemo da stavimo sa strane, a da u muzej smestimo vrednosti koje će predstavljati našu prošlost. Odatle možemo da krenemo da gradimo budućnost. Želimo da neke nove generacije prihvate ovaj grad i njegovu istoriju kao nešto svoje i nešto na čega treba da budu ponosni, rekla je zamenica predsednika opštine.
 
 
Prema rečima Dubravke Korać, Skupština je dala saglasnost na potpisivanje ugovora, što znači da u nekom relativno kratkom roku isti može i da se potpiše. Predviđeno je da se prva rata isplati već 1. oktobra, a čim se to realizuje, može se početi sa izradom projekta sanacije kuće i projekta izgleda muzeja. 
 
 
- Obzirom na to da se radi o velikim sredstvima i da su nam potrebne dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i drugih, realno je očekivati da će biti potrebne dve godine dok kuću saniramo i od nje napravimo muzej, kaže Korać i dodaje kako je kuća, pre svega, arhitektonski i građevinski u dosta lošem stanju. 
 
 
- Kuća je građena od specifičnih materijala, cigle koja je proizvedena u Apatinu u ciglani porodice Majer, vlasnika kuće. Čak je i sama priča u vezi sa kućom izuzetno interesantna. Naime, kuću je izgradila porodica Majer koja je posedovala ciglane u okolini Apatina, ali koja nije bila plemićkog porekla. Kada su se dovoljno obogatili, želeli su i plemićku titulu, te su iz tog razloga ćerku udali za grofa Turskog, plemića poreklom iz Češke. Grof Turski je imao titulu, ali je bio siromašan, pa su Majerovi za ćerku i zeta sagradili tu kuću. Njena specifičnost je ukrasna fasada od cigli koje su, za tu priliku, proizveli u svojim ciglanama. Da bismo fasadu i kuću obnovili moramo da obezbedimo odgovarajuće materijale kojima se to može uraditi, a takođe i pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika. Sem toga, neophodno je i da uposlimo arhitekte koji su sposobne da preuzmu taj posao, rekla je Dubravka Korać.
 
 
Koraćeva je za kraj našeg razgovora izrazila uverenje da će, po završetku posla, svi građani opštine Apatin biti ponosni na svoj muzej.
- Planovi za budući muzej su da on bude savremen, u skladu sa vremenom u kome živimo. Uobičajeno shvatanje izgleda muzeja, kao niza polica i samih postavki, sada je već prevaziđeno. Potrebno je ići u korak sa vremenom, te u skladu sa tim osmisliti i digitalni sadržaj, a koji će biti zanimljiv turistima i posetiocima. Zato ćemo se potruditi da muzej bude na ponos svih koji u njega uđu. Sve ovo su razlozi zbog kojih će nam biti potrebno malo više vremena, ali muzej ne pravimo danas za sutra, ni za naredne izbore, nego za decenije, tako da je to strateška odluka. Zaista verujem da ćemo, kada završimo ceo posao, svi biti ponosni, zaključila je Dubravka Korać.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar