Bogat vikend u Somboru (FOTO)

Vikend prepun dešavanja, subotnjim jutarnjim koncertom u somborskom Narodnom pozorištu, najavili su mladi kadeti Svjato-Aleksejevskog kadetskog korpusa iz Moskve koji su oduševili ljubitelje ruske tradicionalne pesme.
Koncert ruskih kadeta organizovali su ruski fond Aleksej Jordan, udruženje „Tromeđa“, Društvo srpsko-ruskog prijateljstava, uz podršku Ambasade Rusjije i Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru.U popodnevnim satima održan je XIII Memorijal “Jovan Đuran“ i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve.
Pobednički pehar Otvorenog prvenstva Vojvodine u kategoriji seniora, pobedniku Draganu Trnjakovu iz Stapara uručila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojio je Nikola Bubanj iz Deronja, a treće Mihajlo Antonić iz Sombora.


 

Osim trećeg mesta na Otvorenom prvenstvu Vojvodine, Antonić je osvojio još jednu nagradu - njegova zaprega je izabrana za najlepšu na 13. Memorijalu „Jovan Đuran“, koji je održan pod pokroviteljstvom grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Organizator ovog revijalno-sportskog događaja bio je Konjički centar „Panonski topot“, a koordinator Nikola Đuran, sin i nastavljač zanata poznatog somborskog saračkog majstora Jovana Đurana u čiju čast se Memorijal organizuje.U subotnjim večernjim satima, Trg Svetog trojstva bio je „opkoljen“ kotlićima u kojima se krčkao riblji paprikaš.
Prvu vatru, zapalila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, a uskoro su gorele vatre ispod svih 200 kotlića koliko ih je, prema rečima organizatora Turističke organizacije grada Sombora, bilo na popularnoj manifestaciji 21. „Somborski kotlić“.


 

Oni koji vole takmičenja, a takvih je bilo 39, spremali su paprikaš po samo njima znanim receptima - u stilu „tajni sastojak“ se ne otkriva, u drugoj takmičarskoj kategoriji – najlepše aranžiran sto, kao i trećoj najveselije društvo našli su se svi učesnici 21. „Somborskog kotlića“.
Prema odluci žirija najukusniji paprikaš pripremio je Nenad Ačanski iz Sivca, druga nagrada pripala je Damiru Papu iz Sombora, a treća Zvonku Bariću iz Valpova.
Dobrom raspoloženju doprineli su Tamburaški orkestar „Kulturica“ i bend „Garavi sokak“.

„Festivalom multikulturalnosti“ u večernjim nedeljnim satima, okončan je vikend i najavljen još jedan dan obojen multikulturalnošću.


 

U okviru programa 2. Festivala multikulturalnosti, u ulici Kralja Petra Prvog izložene su narodne nošnje, muzički instrumenti i razni predmeti karakteristični za svaku od nacionalnih zajednica uključenih u ovo dešavanje, a na Trgu Svetog Đorđa sinoć, kao i večeras nastupiće kulturno-umetnička društva i pevačke grupe.
Specijalni gosti prve večeri bili su mladi kadeti Svjato-Aleksejevskog kadetskog korpusa, a večeras će biti Gradski narodni orkestar „Spomenar“.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar