Boban Damjanović novi predsednik Skupštine opštine Kula
Velibor Milojičić, predsednik Skupštine opštine Kula podneo je ostavku na ovu funkciju na današnjoj sednici lokalnog parlamenta. Zahvalio se odbornicima i kolegama na dosadašnjoj saradnji.
 
Novoizabrani šef odborničke grupe Aleksandar Vučić – „Zato što volimo Kulu“ Dragutin Medojević je nakon toga za novog predsednika Skupštine opštine Kula predložio Bobana Damjanovića iz Sivca, ugostiteljskog tehničara, dosadašnjeg šefa odborničke grupe Aleksandar Vučić – „Zato što volimo Kulu“ u SO-e Kula i sekretara Mesne zajednice Sivac. Damjanović je bio i jedini kandidat za ovu funkciju pa je nakon tajnog glasanja za njega glasalo 22 odbornika od prisutnih 29, protiv su bila četiri odbornika, a tri listića su bila nevažeća. Zahvaljujući se na izboru Boban Damjanović je preuzeo predsedavanje Skupštinom i poželeo odbornicima uspešan rad.
 
Odbrnici su potom razmatrali i usvojili Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Kula za period januar – jun 2020. godine, kao i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Kula za isti period.
 
Čestitajući novoizabranom predsedniku lokalnog parlamenta Bobanu Damjanoviću, ali i narodnom poslaniku Veliboru Milojičiću i Gordani Milenković, pokrajinskoj poslanici na izboru i potvrđivanju mandata predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je obrazlažući rebalans budžeta rekao:
 
-Suština rebalansa je da su nakon vanrednog stanja sagledane posledice na opštinski budžet i na osnovu toga je urađen rebalans budžeta. Posledice su u prvoj polovini godine 70 miliona dinara manje, a predviđanje je da će biti do kraja godine od 90 do 100 miliona dinara manje sredstava u budžetu. Sredstva za zdravstvo i socijalu nisu umanjena, već su i povećanja. Investicije na izgradnji komunalne infrastrukture nisu stale, kao što je Sportski centar Vašarište, koji se gradi, ali neki manji poslovi jesu.
 
U budžetu su smanjeni troškovi mesnim zajednicama, a posebno Turističkoj organizaciji opštine Kula, jer su sve manifestacije odložene ili otkazane. Njihov budžet je smanjen za gotovo 5 miliona, deo sredstava u iznosu od 4 miliona smanjen je komunalnim preduzećima. Opština će pritom paziti da smanjenjem ovih troškova ne ugrozi njihov rad. Opštini predstoje mnoge velike investicije. Rekonstrukcija puta u Ulici Maršala Tita, koja će ovu saobraćajnicu rešiti u narednih 30 godina je u toku, izgradnja obilaznice nas očekuje naredne godine, kao i rekonstrukcija škola u STŠ „Mihajlo Pupin i OŠ „20. oktobar“ Sivac, zatim rešavanje projektne dokumentacije za radove u Srednjoj ekonomskoj školi u Kuli (rekosntrukcija drugog krila i sporstke sale) je u toku, rekonstrukcija parka i postavljanje spomen obeležja u Kuli je odloženo za narednu godinu. Ove godine je završena dokumentacija za zamenu azbestnih vodovodnih cevi na teritoriji cele opštine. Ovi radovi će najverovatnije početi naredne godine u septembru. Sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra je obezbedila Kancelarija za kapitalna ulaganja Republike Srbije.
 
Ostaju investicije koje su odobrene, ali stopirane zbog epidemije – fabrike vode u Kruščiću i Ruskom Krsturu, kanalizacija i prečistač u Sivcu. Opština je odradila svoje obaveze i kada nova Vlada RS počne da funkcioniše ulazimo u realizaciju i ovih projekata.
 
Za put Ruski Krstur – Kruščić je urađena sva dokumentacija. Međutim, ako bi počeli sa radovima ove godine dodatno bi zakomplikovali saobraćaj zbog radova koji se izvode na putu u Kuli i zbog kampanje koja u šećeranama u Crvenki i Vrbasu počinje u septembru, pa smo odlučili da ovu investiciju odložimo za kraj godine ili početak naredne. To smo morali da uradimo ali svakako od tih radova i investicija nećemo odustati, rekao je Miljanić.
 
-Stanje u budžetu je posledica loše planiranih prihoda. Pravi efekti krize tek slede i ovo nije poslednji rebalans. Od rebalansa smo očekivali mnogo više, kao što je pomoć ugostiteljima, takođe, izostala je pomoć malim privrednicima, rekao je Gojko Tešović, odbornik GG Kritična masa.
 
Velibor Milojičić, odbornik OG Aleksandar Vučić – „Zato što volimo Kulu“ rekao je da je najbitnija stavka u budžetu porez na zarade, gde se vidi da je on realizovan sa 38 odsto. S obzirom na situaciju u kojoj se celo društvo nalazi, umanjenje od 12 odsto u odnosu na planirane prihode i nije veliko, imajući u vidu da privreda ima mogućnost da porez na doprinose i porez na zarade ne plaća, jer im je dato pravo na moratorijum. Samim tim, svaki privrednik ima mogućnost da pet meseci ne plaća porez na zarade, kao i mogućnost plaćanja obaveza na 24 rate, od 04. januara 2021. godine, rekao je Milojičić.
 
Skupština je između ostalog većinom glasova donela i Odluke o: otuđenju nepokretnosti iz javne svojine opštine Kula: N&M Projekt d.o.o. Kula, Ivani Đekić PR Autoprevoznik Đekić Trans, Đekić Novici iz Kule, Medojević Dragoljubu iz Kule i Damnjanović Miljani iz Sivca Zatim, predlozi Odluka o: umanjenju vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini opštine Kula, pokretanju postupka za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine opštine Kula i raspisivanju javnog oglasa za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine opštine Kula, javnim priznanjima i nagradama opštine Kula i izmeni Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom i poboljšanju uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece pri obrazovanju i vaspitanju, godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju opštine Kula za 2020. godinu i programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Kula za 2020. godinu, usvajanju Izveštaja o radu ustanova čiji je osnivač opština Kula za 2019. godinu: Kulturni centar Kula, Dom kulture Crvenka, Dom kulture Sivac, Dom kulture Ruski Krstur, Rešenje o davanju saglasnosti na Program rada sa finansijskim planom za 2021. godinu ovih ustanova, Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune Programa poslovanja JKP „Prečistač Vrbas-Kula“ Vrbas za 2020. godinu i Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune Posebnog programa za korišćenje sredstava iz budžeta opštine Vrbas i Kula JKP „Prečistač Vrbas-Kula“ Vrbas za 2020. godinu, kao i Rešenja o: razrešenju i imenovanju članova Školskih odbora, razrešenju i imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač opština Kula, izmene Rešenja o imenovanju Komisije za utvrđivanje naziva ulica i određivanju praznika opštine Kula.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar