Basta: Upućivanje mladih ka organizovanju je prioritet

Savet za mlade Opštine Apatin održao je prvi sastanak na kojem je zaključeno da je Apatinu do sada nedostajao kontinuitet u razvijanju omladinske politike i da je potreban zajednički rad svih uključenih aktera kako bi se stvorile promene. O tome koji su naredni koraci Saveta, kao i koji su problemi i izazovi sa kojima se susreću mladi Apatinci, ali i koje će novine sadržati Lokalni akcioni plan za mlade koji će biti usvojen sledeće godine pričali smo sa Milkom Bastom, predsednicom Saveta za mlade.

Uloga i dužnost Saveta za mlade, kako je na početku istakla Basta, jeste da inicira i učestvuje u izradi lokalne omladinske politike, posebnih lokalnih akcionih planova i programa u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade kao i da prati njihovu realizaciju uz donošenje zaključaka i davanje mišljenja u cilju daljeg unapređenja. Uz to, Savet za mlade ima i posrednu ulogu između omladiniskih organizacija i lokalne samouprave.

-Ono sa čim se trenutno suočavamo jeste da je mali broj organizacija koje su usmerene ka mladima kao i da Kancelarija za mlade ne funkcioniše u svom punom obimu. Upućivanje mladih ka udruživanju i organizovanju, uz podršku i sugestije, je svakako prioritet – kaže Basta.

Na području naše lokalne samouprave, u skladu sa globalnim trendovima, postoji, prema rečima Baste, izazov organizovanja aktivnosti i sadržine za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih koji bi parirali interesovanju ka društvenim mrežama i sličim sadržinama koje su sada veoma zastupljene.

-Na sastanku Saveta je izdvojena grupacija tinejdžera i adolescenata, od 12 do 18 godina, kao deo mladih za koje je uočeno da posebno nedostaje kvalitetnih sadržaja i ponuđenih aktivnosti, a svesni smo koliko u tom periodu života dokolica može da bude rizik – navodi Basta.

Lokalni akcioni plan za mlade koji je donesen 2015. godine na period od pet godina uskoro ističe te predstoji donošenje novog.

-Verujemo da će se u toku sledeće godine organizovati sve aktivnosti koje su potrebne da se donese novi LAP, a to podrazumeva imenovanje komisije za izradu nacrta, sprovođenje istraživanja i studija o potrebama mladih te sačinjavanje samog LAP-a u skladu sa svim prikupljenim podacima i informacijama. Važno je pomenuti i da LAP ne donosi Savet za mlade, da ne bismo stvorili zabunu. Savet ima ulogu jednog od učesnika – kaže Basta.

Basta podseća da važeći LAP veoma dobro mapira potrebe mladih, ciljeve i aktivnosti koje bi trebale da se realizuju i da je deo njih realizovan u posmatranom periodu. Važno je, kaže, praćenje realizacije postavljenih ciljeva kako oni ne bi bili samo slovo na papiru. Proces donošenja novog LAP-a od strane lokalne samouprave, smatra Basta, pokazaće da li su potrebne značajnije izmene u odnosu na aktuelni. Savet za mlade će u narednom periodu, do kraja kalendarske godine, uputiti predloge za koje oceni da su od značaja.

Uključivati mlade u odlučivanje i planiranje je od velike važnosti i to je, kaže Basta, jedini način da prilike zaista budu saglasne onome što su potrebe mladih. Često upadamo u zamku da iz svojih radnih uloga i iz pozicije odraslih promišljamo šta je to mladima potrebno, što nije nužno pogrešno, ali, prema rečima Baste, o tome svakako znaju više oni kojih se to i tiče. Zato je, kako kaže, u Savetu pet članova iz kategorije mladih kako bi mogli da predstave potrebe uzrasne grupe kojoj pripadaju.

Na održanom sastanku Saveta donet je i zaključak da se u toku novembra sprovede anketa među učenicima srednjih i viših razreda osnovnih škola kako bi smo od njih samih čuli šta je to što im nedostaje kako bi se aktivnosti Saveta usmerile ka tome. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar