lokacija: Apatin
objavljeno: 06.01.2018.

Badnji dan svečano obeležen u selima apatinske opštine

Društvo
Na Badnji dan koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, pre centralne svečanosti paljenja Badnjaka u Apatinu, i stanovnici sela u apatinskoj opštini su paljenjem Badnjaka najavili dolazak Božića.
 
U Svilojevu svečanost je u prisustvu brojnih meštana održana na prostoru planiranom za izgradnju budućeg pravoslavnog hrama u selu. Ovaj plac je Crkvenoj opštini za izgradnju hrama darivala porodica Macanović, a Drašku Macanoviću je pripala čast da Badnjak položi u vatru. O tradiciji slavljenja Božića u ovom selu Darko Kovačević, član Crkvenog odbora za 025info televiziju ističe:
 

 
Aleksa Tintor je istakao da pripadnici pravoslavne veroispovesti nastanjeni u selu žele da sačuvaju svoje običaje i prenesu ih na mlade, a kojih je na svečanosti bilo u velikom broju.
 

 
Nakon božićne službe koju je služio prezviter Negoslav Beljanski, zvanično je proglasio prostor izgradnje buduće crkve crkvenim zemljištem, a zatim su prisutni celivali ikonu rođenja Hristovog i bili darivani osvećenim Badnjacima.
 

 
Svečanost paljenja Badnjaka u Sonti je u prisustvu velikog broja meštana održana u centru sela kod pravoslavne crkve Svetog Georgija. Po rečima prisutnih, ovaj običaj u selu pripadnici pravoslavne veroispovesti organizuju već preko dve decenije. U dostojanstvenoj i svečarskoj atmosferi veliki Badnjak je položen na vatru, a zatim su prisutni u prisustvu sveštenika Crkvene opštine Srpski Miletić, prezvitera Negoslava Beljanskog celivali ikonu rođenja Hristovog i darivani osvećenim Badnjakom. 
 
Podpredsednik Crkvenog odbora Sonta, Zoran Arsić, je naglasio da su se kod crkve na paljenju Badnjaka okupili vernici pravoslavne, ali i katoličke veroispovesti, što najbolje pokazuje skladan život meštana i međusobno poštovanje i uvažavanje običaja.
 

 
U Prigrevici se takođe okupio veliki broj meštana ovog sela, kako na Svetoj liturgiji koja je održana jutros, tako i na tradicionalnom paljenju Badnjaka. Prigrevčani su od davnina poznati kao čuvari tradicije i običaja, pa je tako bilo i ovog puta. U svečanoj atmosferi i uz veliki broj vernika Badnjak je položen na vatru, a zatim su bili darivani osvećenim Badnjacima. Ono što posebno raduje meštane ovog sela je podatak da je na ovakvim događajima, iz godine u godinu prisutan sve veći broj mladih. 

Na svim manifestacijama paljenja Badnjaka u selima apatinske opštine bilo je primetno prisustvo velikog broja mladih, posebno dece što potvrđuje da će se ovaj sveti običaj sačuvati i u budućnosti. Polaganjima Badnjaka na vatru u Svilojevu, Sonti i Prigrevici prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave predvođeni Dubravkom Korać, zamenikom predsednika opštine. 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Puno je bilo do sada reči o podvigu umetnice Ane Tudor koja živi na relaciji Sonta - Hvar....

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, opštini Kula odobren je projekat „Program...

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula je zajedno sa svojm partnerima izradila radnu verziju Sektorske strategija ruralnog...

Uroš Kalinić ima 14 godina, završio je sedmi razred osnovne škole i o njegovim uspesima već smo i...

Tokom letnjih i prolećnih dana, pri povoljnom vremenu, imate mogućnost da uživate u čarima Specijalnog rezervata prirode vozeći...

Najuspešniji maturanti osnovnih škola u školskoj 2017./2018. godini otputovali su na desetodnevno nagradno letovanje u Mađarsku. Nagradno letovanje...