lokacija: Apatin
objavljeno: 06.01.2018.

Badnji dan svečano obeležen u selima apatinske opštine

Društvo
Na Badnji dan koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, pre centralne svečanosti paljenja Badnjaka u Apatinu, i stanovnici sela u apatinskoj opštini su paljenjem Badnjaka najavili dolazak Božića.
 
U Svilojevu svečanost je u prisustvu brojnih meštana održana na prostoru planiranom za izgradnju budućeg pravoslavnog hrama u selu. Ovaj plac je Crkvenoj opštini za izgradnju hrama darivala porodica Macanović, a Drašku Macanoviću je pripala čast da Badnjak položi u vatru. O tradiciji slavljenja Božića u ovom selu Darko Kovačević, član Crkvenog odbora za 025info televiziju ističe:
 

 
Aleksa Tintor je istakao da pripadnici pravoslavne veroispovesti nastanjeni u selu žele da sačuvaju svoje običaje i prenesu ih na mlade, a kojih je na svečanosti bilo u velikom broju.
 

 
Nakon božićne službe koju je služio prezviter Negoslav Beljanski, zvanično je proglasio prostor izgradnje buduće crkve crkvenim zemljištem, a zatim su prisutni celivali ikonu rođenja Hristovog i bili darivani osvećenim Badnjacima.
 

 
Svečanost paljenja Badnjaka u Sonti je u prisustvu velikog broja meštana održana u centru sela kod pravoslavne crkve Svetog Georgija. Po rečima prisutnih, ovaj običaj u selu pripadnici pravoslavne veroispovesti organizuju već preko dve decenije. U dostojanstvenoj i svečarskoj atmosferi veliki Badnjak je položen na vatru, a zatim su prisutni u prisustvu sveštenika Crkvene opštine Srpski Miletić, prezvitera Negoslava Beljanskog celivali ikonu rođenja Hristovog i darivani osvećenim Badnjakom. 
 
Podpredsednik Crkvenog odbora Sonta, Zoran Arsić, je naglasio da su se kod crkve na paljenju Badnjaka okupili vernici pravoslavne, ali i katoličke veroispovesti, što najbolje pokazuje skladan život meštana i međusobno poštovanje i uvažavanje običaja.
 

 
U Prigrevici se takođe okupio veliki broj meštana ovog sela, kako na Svetoj liturgiji koja je održana jutros, tako i na tradicionalnom paljenju Badnjaka. Prigrevčani su od davnina poznati kao čuvari tradicije i običaja, pa je tako bilo i ovog puta. U svečanoj atmosferi i uz veliki broj vernika Badnjak je položen na vatru, a zatim su bili darivani osvećenim Badnjacima. Ono što posebno raduje meštane ovog sela je podatak da je na ovakvim događajima, iz godine u godinu prisutan sve veći broj mladih. 

Na svim manifestacijama paljenja Badnjaka u selima apatinske opštine bilo je primetno prisustvo velikog broja mladih, posebno dece što potvrđuje da će se ovaj sveti običaj sačuvati i u budućnosti. Polaganjima Badnjaka na vatru u Svilojevu, Sonti i Prigrevici prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave predvođeni Dubravkom Korać, zamenikom predsednika opštine. 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Šta je to što vam prvo padne na pamet kada kažemo - Deronje? U prva tri su sigurno...

Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima iz opštine Odžaci za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom....

U novoosnovanom Klubu za starija i odrasla lica u Apatinu održana je radionica na kojoj su se članovi...

U gimnaziji „Veljko Petrović“ na svečani način obeležen je dan ove školske ustanove. Pre same tradicionalne priredbe održan...

Postavljanjem, odnosno kabliranjem niskonaponske električne mreže u ulici Matije Gupca u Somboru, počeli su pripremni radovi koji će...

U Aleksa Šantiću kompanija Agriser organizovala je svečano obeležavanje završetka prve faze izgradnje i rada ove fabrike, koja...