Atanasije Nikolić - utemeljivač moderne Srbije iz Bačkog Brestovca

Velikan koji je bio jedan od utemeljivača moderne Srbije, čovek koji je po mnogo čemu u srpskoj sredini bio prvi, rođen je u Bačkom Brestovcu, u opštini Odžaci. Osnovnu školu završio je u Somboru. Reč je o Atanasiju Nikoliću, o kome se do 2002. godine gotovo ništa nije znalo. Pažnju na njegov rad skrenuli su  akademik Miloje Sarić i prof. dr Aleksandar Petrović. Oni su Nikolićevu “Biografiju verno svojom rukom napisanu" priredili za štampu, nakon što su je pronašli u arhivu Srpske akademije nauka.

Autobiografija je značajan lični i istorijski dokument, ali ona po svojoj vrednosti premaša istoriografski domen. U njoj pažljivi čitalac može da, prateći Nikolićev život, vidi i oseti ono najviše - pravu teodikeju, opravdanje božjeg prisustva u istoriji. Ovakvu vrednost rukopis Atanasija Nikolića postiže pre svega odanošću istini, a potom kroz piščev odnos prema zlu koje uvek shvata kao podsticaj za usavršavanjem sebe samog. Sve što ga je snalazilo, nije ga uništilo, već ga je činilo još jačim, njegove sposobnosti većim, njegovu rešenost energičnijom, a njegovo razmišljanje izoštrenijim”, naglašava Petrović.
 
Ko je bio Atanasije Nikolić?
 
Rođen je 1803. godine. Put ga je vodio preko Sremskih Karlovaca i Novog Sada do Đera, Pešte i Beča. Ovde je upisao artiljerijsku školu, kako bi sebi ispunio želju – da se obuči za kartografa, jer je voleo  matematiku, geodeziju i zemljomerstvo. Za sobom je ostavio petoro dece, a umro je u Beogradu 1882. godine.
 
Od škole crtanja do geodeta
 
Međutim, biografija Atanasija NIkolića nikako nije jednostavna. Njegov put iz Beča void ka Novom Sadu. Školovanje je napustio, a u novom gradu otvorio prvu privatnu školu crtanja, koja je ujedno bila i prva umetničku školu u Srba uopšte. Međutim  katolički sveštenik Kerber ga je sprečio da, zato što je Srbin, postane učitelj crtanja. Tada je odlučio da upotpuni svoje inženjersko obrazovanje, a diploma stiče u Pešti. 
 
“Prvi je obrazovani srpski inženjer, prvi pokretač inženjerskog obrazovanja u Srbiji i osnivač prve inženjerske škole u Srbiji. Prvi graditelj modernih, nasutih puteva i inženjer prve trase ‘carigradskog puta’, kao i projektant prve trase železničke pruge u Srbiji Aleksinac - Beograd, tri decenije pre pre pojave železnice u Srbiji”, izdvaja prof. dr Aleksandar Petrović.
 
 
Prvi organizovao proslavu Svetog Save u školama
 
Prva velika škola u Srbiji bio je Licej u Kragujevcu, osnovan 1838. godine, iz koga je 1905. godine nastao Beogradski univerzitet. Atanasije Nikolić je pozvan da bude profesor matematike i crtanja. Već sledeće godine napisao je prvi srpski udžbenik iz algebre, dok je udžbenik iz geometrije izašao 1841. godine. Nikolić je bio predan, ali strog, patrijarhalan i očinski nastrojen prema đacima. Imenovan je za rektora Liceja, a treba ga pamtiti i po tome što je  organizovao prvu proslavu Svetoga Save u školi, što je praksa i dan danas. Uveo je i školsko zvono.
 
Pristupno predavanje na Liceju u Kragujevcu, ali i pristupnu reč za život u Srbiji, započinje tri puta ponovljenom reči ‘Stoj!’ ne bi li na taj način uspeo da prene, probudi usnuli narod, koji se prepušta da ga nose stihije i ne ulaže napor da vidi put iza, kao ni ispred - jednom reči da spozna samog sebe”, otkriva Petrović.
 
Nikoliću je spomenik otkriven u Kragujevcu 2011. godine, u krugu Univerziteta.
 
Prvi reformator srpske poljoprivrede
 
Nakon godinu dana rada, drugi kandidat je izabran za rektora, a Nikolić je otišao  u Beograd. Osnovao je prvu poljoprivrednu škole u Topčideru, gde je i predavao. Bio je prvi reformator srpske poljoprivrede, jer je želeo da je poboljša. Smatrao je da je modernizacija važna, kako bi se Srbija oslobodila siromaštva. Delio je besplatno sadnice dudova, a na imanju koje je osnovao zasadio je njih i različito voće. Nikolić je zasadio i Topčiderski park.
 
Napisao je i prve udžbenike u ovoj oblasti na srpskom jeziku. Pokrenuo i periodične publikacije iz ove oblasti.Prvi је pokretač pošumljivanja i planskog sađenja drveća“, dodaje Petrović.
 
Međutim, nakon dolaska Obrenovića na vlast, i tužbi koje su podneli pitomci, na nagovor ekonoma škole Vladimira Jovanovića i profesora Josifa Pecića, škola je zatvorena.
 
 
Cilj: Sačuvati jezik od poplave tuđica
 
Atanasije Nikolić bio je prvi koji je pomišljao da sistematski pristupi stvaranju srpskog tehničkog jezika. Ideja mu je bila da stručne, strane termine prevede na srpski jezik. U tome mu je pomogao i Jovan Sterija Popović
 
Međutim, načinio je grešku preterano posrbljujući latinske oznake i termine. U osnovi, njegova namera je bila valjana, da jezik sačuva i na tehničkoj ravni od poplave tuđica, jer narod se ne služi jezikom, već živi i opstaje u njemu. Njegov pristup je i danas značajan, kada je srpski jezik zatrpan morem informatičkih kovanica koje ništa ne znače ni na jeziku na kome su skovane, a u srpskom jeziku samo šire prostor besmisla. Za njega je jezik sveto mesto koje, kao i samu zemlju, treba štititi od prekomernog tuđinskog uticaja“, pojašnjava Petrović.
 
Stvorio je tehnički rečnik, i „pokrenuo srpsku tehničku i naučnu kulturu zamajcem gotovo analognim onim Vuka Karadžića“. 

Društvo srpske slovesnosti - nauka na srpskom
 
Iz ove ideje rodilo se Društvo srpske slovesnosti, 1841. godine, za koje su Atanasije i Sterija izradili Statut. Zalagali su se za osnivanje nacionalne bilbioteke. Cilj Društva je bilo širenje nauka na srpskom jeziku i usavršavanje srpskog narodnog jezika. Predsednik Društva bio je ministar prosvete. Ipak, nakon uplitanja liberala u rad Društva i suprotstavljanja ministra Koste Cukića, Društvo je 1864. godine ukinuto. Obnovljeno je u julu, pod imenom Srpsko učeno društvo, iz kog nastaje Srpska kraljevska akademija nauka, današnja Srpska akademija nauka i umentosti. 
 
 
Utemeljivač srpskog pozorišta
 
Koliko je Atanasije Nikolić bio svestran, govori i činjenica da je, uz Joakima Vujića, bio posvećen glumi. Posebno dramama sa nacionalnim nadahnućem. Počeo je da izvodi predstave na srpskom jeziku,  sa đacima svoje škole crtanja,  a glumio je i sam. U svojoj drami “Ženidba cara Dušana” glumio je i u Kragujevcu. Pozorište je osnovao 1842. godine sa svojim prijateljem Jovanom Sterijom Popovićem. Bio je to Teatar na Đumruku, u Beogradu. 
 
Njegovi pozorišni komadi se ne igraju, kao što se ni knjige ne preštampavaju, jer su savremeni ukus suviše mitski, jednostavni i iskreni. Njegove pesme nisu nikada sabrane iz periodike i posebno izdate, kao ni njegova proza, a ni prevodi“, podseća pof. dr Aleksandar Petrović.
 
Državna služba - zakoni, topovi i politika
 
Da bi njegova biografija bila još dinamičnija, Nikolić je krajem 1842. godine, godine postao državni službenik.  Postavljen je za načelnika Policijsko-ekonomskoga odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova i bio je pomoćnik Iliji Garašaninu. 
 
Radeći u administraciji ustanovio je radne knjižice, napisao prvi 'policajski zakon' i osnovao prvi Kazneni zavod 1846. godine. Osamostalio je poštansku službu i osnovao prvu tekstilnu fabriku u Topčideru. Osnovao je prvu radionicu za proizvodnju municije i izlio je prve topove u oslobođenoj Srbiji, a takođe i postavio temelje Topolivnici u Kragujevcu“, izdvaja  Petrović.
 
Važno je istaći  da Nikolića politika nije izmenila, dodaje profesor. U nju je ušao kao saradnik Ilije Grašanina, koji je u njemu cenio odlučnost, pravednost, istinoljubivost i inženjersku razboritost. 
 
„Decenijama mu je poveravao najteže zadatke, koji su zahtevali spoj delikatnosti, iskustva i energičnosti. Nikolić je sa Garašaninom radio na velikom delu oslobađanja Srba i drugih balkanskih naroda iz Turskog i Austrijskog ropstva“, navodi Petrović.
 
 
Nikolić je učestvovao i u dešavanjima pre i nakon proglašenja Srpske Vojvodine, a nakon abdiciranja Aleksandra Karađorđevića, napustio je Srbiju. Međutim, 1861. godine vratio se u Srbiju, u Beograd,  a Obrenovići su mu odobrili penziju.
 
Nikolić je pripadao onoj generaciji prvih srpskih državnika koji su u sebi nosili srpstvo kao živi mit, koji su verovali u zadrugu kao osnovni nacionalni stub, poredak kao dušu države i moral kao njenu srž. On je do kraja odan opštim vrednostima, odbijajući da na bilo koji način bude potkupljen. Kada je na srpsku javnu scenu došla druga generacija javnih poslenika, elastičnija u pogledu poretka, morala i opštih vrednosti, školovana u Evropi i oduševljena novim ideologijama koje je Evropa stvarala, sasvim je bilo prirodno da se Nikolić našao u sukobu sa njima“, tvrdi Petrović.
 
Nemojte tražiti na drugom mestu čega tamo nema
 
Verovatno nema dovoljno reči, koje bi na jednom mestu sažele sve ono što je Atanasije Nikolić za života uradio. Ovo je pokušaj osvrta na veoma važnu ličnost, koja je potekla sa ovih prostora. Zadužio je srpski narod, a ujedno je nepravedno zapostavljen. Koliko su njegova razmišljanja živa i danas i koliko je voleo Srbiju, govore i reči prilikom  pristupanja Liceju, a koje navodi prof. dr Petrović:
 
Poruka koju on posle buđenja želi da saopšti usnulim putnicima je vrlo jednostavna - ovo mesto je sveto. Nemojte lutati, nemojte se gubiti u lavirintu, nemojte tražiti na drugom mestu čega tamo nema, nemojte očekivati ono što neće doći, jer sve što tražite nalazi se upravo ovde. Ali da bi se to videlo, treba se probuditi, što je verovatno najteži zadatak koji čovek i narod može sebi da postavi“.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar