Apatinski vukovci bili na nagradnom putovanju
Vukovci iz srednjih škola sa teritorije Opštine Apatin vratili su se sa nagradnog šestodnevnog putovanja iz Italije koje su dobili na poklon od opštine za ostvareni uspeh. 
 
Srednjoškolci su krenuvši iz Beograda, preko Hrvatske i Slovenije stigli u jedan od najzanimljivijih i najlepših gradova Italije, Bolonju. Ona je jedini grad na svetu čiji je centar istorijski grad, grad kolonada, veličanstvenih palata, duge akademske tradicije. Apatinski vukovci obišli su Trg Maggiore, fontanu Nettuno, baziliku San Petronio, tornjeve Asineli i Garizenda, da bi u popodnevni satima stigli u Montekatini Terme. Đaci su obišli i Firencu, gde su posetili Palazzo Medici, Santa Maria del Fiore, Duomo e Battisterio, Basilica della Santissima Annunziata, Basilica Santa Croce, Casa di Dante, Biblioteca Nazionale, Ponte Vecchio. 
 
U Toskani su obišli Sienu, rodno mesto Svete Katarine - San Domenico, Casa di Santa Caterina, Piazza del Campo Duomo e Battisterio, nestvarni San Gimignano – poznat po brojnim srednjevekovnim tornjevima. Vukovci su uživali šetnjom starim jezgrom i vijugavim uličicama ovog prelepog gradića smeštenog u pokrajini Chianti - poznatoj po istoimenom vinu. 
 
Poslednjeg dana na programu je bio fakultativni celodnevni izlet u Nacionalni park Cinque Terre – strm i nepristupačan deo Ligurijske rivijere na obali mora, jedinstven zbog svog spektakularnog položaja u nestvarnoj lepoti pejzaža, bajkovito šarenim  kućicama, koji je do kraja 19. veka bio potpuno izolovan od ostatka sveta. Danas se do njih stiže odlično organizovanim vozovima, a u letnjem periodu brodićima. Vožnja autobusom duž veličanstvene stenovite obale do La Specia, gde se ukrcava na voz kojim se stiže do mesta Riomaggiore – tipičan ligurijski gradić poznat po crkvi i srednjevekovnoj arhitekturi. Nakon toga prošetali su čuvenim parkom ljubavi Via dell` Amore do mesta  Manarola – tipičnog sela ove regije koji je smešten na litici. Nastavili su putovanje  do mesta Vernazze. Poslednja stanica  je Monterosossa al Mare gde je posle razgledanja grada ostalo slobodno vreme za individualne aktivnosti, nakon čega je usledio povratak kući. 
 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar