Apatin, spoj i balans energije Dunava i mira ravnice

Poštovaoci Dunava, i svega što ova reka sobom nosi, ne bi trebalo da na svojoj ruti izostave Apatin, grad na severozapadu Bačke. Poznat po ribljem paprikašu i najvećem brendu - pivu, dočekaće vas srdačno i sa mnoštvom toga što možete videti i u čemu možete uživati. Ovde ćete doživeti savršen spoj i balans energije ove velike reke i mira ravnice.

-S jedne strane obezbeđene su brojne mogućnosti aktivno provedenog vremena: lov, ribolov, biciklizam, kanuing, jahanje i drugo, a s druge strane beskrajni vidovi odmora i relaksacije, bilo da govorimo o wellness i spa sadržajima Banje Junaković, kompleksima otvorenih bazena, plažama ili jednostavnim šetnjama kraj Dunava ili po Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje - počinje priču za eKapiju direktor Turističke organizacije Apatin Nemanja Jović.

Ni ljubitelji istorije neće ostati uskraćeni. Apatin nudi i svojevrsno vremensko putovanje, jer su njegove ulice ispunjene brojnim istorijiskim građevinama kulturnog, religijskog ili industrijskog porekla, koje čine savršen miks kultura karakterističan za Vojvodinu.

-Počevši od Apatinske pivare, koja datira od 1756. godine, preko autentične zgrade opštinske uprave, projektovane od strane Apatinca Ferenca Rajhla, sve do velelepnog Pravoslavnog hrama, s početka ovog veka - navodi Jović.

Prolećni, letnji i dani rane jeseni, idealni su da posetite apatinsku opštinu. Mnogi turisti biraju ponudu Banje Junaković, koja je obogaćena, ali tu su i oni koji pristižu jahtama i drugim plovilima, jer Apatin raspolaže modernom nautičkom marinom.

-Apatin je prilikom velike kolonizacije Nemaca u Vojvodinu, sredinom 18. veka, bio prihvatni centar za sve kolonizovane koji su kasnije naselili i sam Apatin i druge krajeve Vojvodine, pa je njihovim precima naša opština izuzetno atraktivna, jer na neki način odavde potiču, zbog toga se beleži i značajan priliv turista germanskog porekla iz Nemačke, Austrije i drugih zemalja Zapadne Evrope, koji vole da posete Muzej Podunavskih Nemaca, Crkvu Uznesenja Marijinog sa raritetnom skulpturom Crne Bogorodice, kao i druga mesta - ističe Jović.

Apatin je opština u kojoj postoji značajan broj turističkih i ugostiteljskih manifestacija, koje tokom cele godine privlače turiste u ovo mesto. Kako navodi Jović, van svake konkurencije su Apatinske ribarske večeri, koje se održavaju početkom jula, kada se u Apatinu ne mogu naći slobodni ležajevi, a tražnja za smeštajem se preliva i na susedne opštine i gradove.
 
Prilika za upoznavanje lepota Srbije
 
Jović veruje da će se građani Srbije ove godine u velikom broju odlučiti da letovanje provedu u Srbiji, s obzirom na postojeću situaciju.
 
-U slučaju oboljevanja od korona virusa, verujem da je izuzetno teško naći se u stranoj državi, oslanjajući se na njihov zdravstveni sistem, volju da se o strancima brinu na isti način kao i o sopstvenim građanima i na kraju finansijske posledice svega toga. Smatram da je to već dovoljan razlog koji će mnoge opredeliti da odmor provedu u Srbiji- pojašnjava.
 
Jović kaže da je ovo fantastična prilika da se upoznamo sa sopstvenom zemljom i da "razbijemo" neke predrasude.
 
-Kao student turizma sam imao privilegiju da proputujem celom Srbijom, i mogu reći da mi je slika o njoj, zahvaljujući tome, u značajnoj meri izmenjena. Recimo, imao sam najmanja očekivanja od Istočne Srbije, a koja je svojim prirodnim lepotama verovatno i najlepši deo naše zemlje. Jednostavno treba sve proći i upoznati, jer tako ćemo više i ceniti svoju zemlju. Na kraju tu su i ekonomski efekti. Pandemija je negativno značajno uticala ne ekonomiju svih zemalja, pa i naše, s toga smatram da je i patriotski čin, ovog leta novac ostaviti svojim sunarodnicima, ugostiteljima, preduzetnicima, agencijama i pružaocima drugih turističkih usluga - navodi Jović.
 
I TO Apatin sprema se za leto pred nama, koje će biti drugačije u odnosu na prošle godine. Ipak, brojne su nepoznanice oko restriktivnih mera koje će se primenjivati, pa je nezgodno pouzdano govoriti o konkretnoj strategiji, kaže Jović.
 
-Svakako treba biti pripremljen, imati nekoliko različitih opcija, a sigurno ćemo se oslanjati na tražnju domaćih turista i naše prirodno okruženje, SRP Gornje Podunavlje i Dunav, jer boravak u prirodi sigurno neće biti rizičan. Trenutno smo u završnoj fazi pripreme jedne promotivne kampanje, orijentisane ka domaćim turistima, i verujemo da ćemo već od juna meseca, sa normalizacijom stanja, imati pojačanu turističku tražnju - kaže Jović
 
 
 
Aleksandra Kekić - eKapija

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar