Apatin: ptice truju pesticidima razbacanim po njivama

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazalo je na novi slučaj trovanja ptica kod Apatina. Aktivista te organizacije Nenad Spremo, u ataru Ribareva kod Apatina, pronašao je odraslog orla belorepana koji nije mogao da leti, niti da se pomera. To su simptomi koji stručnjake upućuju na trovanje.

U protekle dve godine, na istom području nađeno je 11 uginulih orlova belorepana, a za većinu je utvrđeno da je uginuće posledica trovanja pesticidima. Ovaj belorepan imao je sreću da ga pronađe ornitolog, koji je o tome obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Brzom reakcijom zaposlenih iz JP "Vojvodinašume", ptica je preneta u prihvatilište za divlje životinje koje funkcioniše u palićkom zoološkom vrtu. Tamo je pregledana i odmah nakon toga je počelo njeno lečenje, nega i oporavak. Po poslednjim informacijama, ptica se potpuno oporavila i čeka puštanje nazad u prirodu.

Nenad Spremo podseća na ptice koje ostaju nepronađene i pita koliko će ih još stradati. On je pronašao još dva orla mišara koji su imali iste simptome kao i belorepan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ogorčeno je očiglednom upornošću svih koji bahato koriste pesticide.

Ornitolozi navode da ovo nisu prvi slučajevi zloupotrebe pesticida ove zime u Apatinu, te da je još sredinom novembra kod sela Kupusina locirana njiva na čijoj su površini bili razbacani mamci sa cink-fosfidom koji služi za trovanje glodara. To je potpuno suprotno propisima koji kažu da se taj redenticid može upotrebljavati samo zakopavanjem u aktivne rupe poljske vulharice.

Iako ima stidljivih naznaka da se koordinacija državnih organa u ovim slučajevima poboljšava, ornitolozi tvrde da je ona daleko od toga da utiče na sprečavanje trovanja zaštićenih divljih životinja. Oni apeluju na Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da što pre oformi mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije.

 

(Dnevnik)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar