Apatin deo buduće međunarodne biciklističke rute Evropski Amazon

U velikoj sali SO Apatin održana je prezentacija projekta „Amazon of Europe Bike Trail” (Bicikilistička ruta – Evropski Amazon). U pitanju je INTERREG projekat finansiran iz dunavskog transnacionalnog  programa, koji spaja pet država (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija), jednom biciklističkom rutom. Ideja i cilj projekta jeste spajanje područja budućeg prekograničnog rezervata biosfere  MURA – DRAVA – DUNAV. 

U projekat je uključeno 15 projektnih partnera iz 5 zemalja, sa područja 3 reke, koji će kroz jedinstveni brand i održivi proizvod “AoE Bike Trail”, uspostaviti organizacioni i informacioni sistem za pronalaženje jedinstvene ponude za uživanje u rečnim krajolicima. Rezultat projekta će biti više od 1000 km zajedničke biciklističke rute duž obe strane.
 
 
U Srbiji su učešće u ovom projektu dobili grad Sombor i opština Apatin. 
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 3 miliona i 160 hiljada evra, a sredstva koja se odnose na partnere iz Srbije jesu 270 hiljada evra. 
 
Implementacija ovog projketa započela je 1. juna ove godine, a realizacija će trajati 3 godine. 
 
Prezentaciju je otvorio direktor TO Apatin, Nemanja Jović, koji je prisutnima predstavio ceo projekat, a gosti na radionici, bili su profersori PMF-a Vladimir Markovic  i Vanja Pavluković, koji su prisutnima govoroili uopšteno o cikloturitzmu, benefitima koje ono donosi, kao i o primerima dobre prakse u okruženju i celoj Evropi. 
 
- Ovaj projekat je veoma značajan, ne samo za Apatin, nego za celu Srbio u region, a ciklo turizam je jedan od vidova turizma koji je u velikoj ekspanziji, u Evropi već neko vreme a u Srbiji od nedavno. Cikloturisti imaju veću potrošnju u odnosu na standardne turiste i to su ljudi koji vole da njihove rute prolaze kroz lepe prirodne predele.Naša velika šansa je Gornje podunavlje i to bi trebao biti magnet koji će ih privući. Ovaj projekat stavlja Apatin na turističku mapu Evrope, a to će svakako privući turiste iz Austrije, Nemačke, Francuske i drugih država, odakle dolazi najveći broj cikloturista u Evropi. Ovo nam daje nadu da će broj turista u Apatinu znatno da se poveća, ali i obavezu da se usluga podigne na jedan viši nivo, izjavio je Vladimir Marković.
 
 
- Drago mi je da su partneri na ovom projektu institucije iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije, jer to su definitivno zemlje od kojih mi možemo dosta da naučimo o cikloturizmu. To su zemlje koje imaju zaokruženu cikloturističku ponudu, ozbiljnu edukaciju i promocije. Puno toga možemo da primenimo iz njihovih primera dobre prakse. Primera radi Hrvatska, ona ima razvijen program razvoja cikloturizma kroz akcioni plan razvoja cikloturizma. Ministartstvo turizma Hrvatske ove i prošle godine je izdvojilo velika podsticajna sredstva za unapređenje cikloturističke ponude, imaju specijalozovane “Bike and bed” objekte, što svakako može biti i šansa za naše lolakne preduzetnike, konkretno za seoska turistička domaćinstva i mnoge druge, kaže Vanja Pavluković.
 
 
- Izuzetno nam je drago što smo postali partner u jednom ovako važnom i perspektivnom projektu koji će se u naredne 3 godine realizovati. Projekat “Bicikilistička ruta – evropski Amazon” je od velikog značaja za region i izuzetno je važno što su Sombor i Apatin postali deo ovog projekta. Apatin je okretnica na ruti, što podiže značaj našeg učešća, a verujem da će se u naredne 3 godine mnogo toga učiniti kroz realizaciju ovog projekta, što će svakako pomoći razvoj turizma u Apatinu, a mi kao destinacija sa izraženim prirodnim lepotama i bogatim kulturnim nasleđem imamo sve predispozicije da ga maksimalno iskoristimo na, pre svega, finansijsku dobrobit svih stanovnika opštine Apatin,  rekao je Nemanja Jović.
 
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS