Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, posetio Sombor

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima primila je u zgradi Županije novoimenovanog ambasadora Nemačke Nj.E. Tomasa Šiba.

Poželevši ambasadoru uspešan diplomatski mandat u Srbiji, gradonačelnica Sombora je izrazila zadovoljstvo zbog posete Somboru jer ovo je bila prilika da Sombor pokaže sve ono što ima da ponudi, ali pre svega je izrazila nadu da će ovo biti tek početak nastavka jedne dobre saradnje koja je uspostavljena u prethodnom periodu.
 
Gradonačelnica je na sastanku sa ambasadorom istakla veoma dobru saradnju sa udruženjem Nemaca „Gerhard“ u Somboru preko koga su i stupili u kontak i uspostavili saradnju sa gradom Ulmom, gde su i boravili ove godine, a uzvratna poseta kako su najavili iz Ulma očekuje se početkom decembra meseca kada se održava festival vine i hrane Vine Fest.
 
Grad Sombor u saradnji sa HUN „Gerhard“ i sa Savetom nemačke nacionalne manjine realizuje projekat koji se odnosi na uvođenju bilingvalne nastave u predškolsko i osnovno obrazovanje i možemo se pohvaliti velikim brojem dece koja učestvuju. Očekujemo početak realizacije projekta rekonstrukcije Grašalković palate, što će omogućiti otvaranje Nemačkog kulturnog centra i u okviru njega otvaranje muzeja Podunavskih Švaba i Geteovog instituta“ istakla je gradonačelnica Sombora i iskoristila priliku da ukaže na činjenicu da Sombor još uvek nema bratski grad iz Nemačke, te očekuje da to uskoro bude realizovano.
 
 
Nakon prezentacije grada Sombora i njegovih potencijala Ambasador Šiba, kome je ovo posle Novog Sada druga zvanična poseta, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da se nastavi sa negovanjem postojećih veza kao i uspostavljanje novih partnerstava i oblika saradnje pre svega veće privredne saradnje i prisustva nemačkih kompanija na teritoriji grada. On je tokom sastanka istakao da Srbija u procesu integracija u Evropsku uniju uvek može računati na Nemačku kao na pouzdanog i poštenog partnera.
 
Nakon sastanka, nj.e. ambasador SR Nemačke Tomas Šib je u pratnji domaćina obišao zdanje Županije i prezentovana mu je istorijska slika „Bitka kod Sente“, gradonačelnica Dušanka Golubović i ambasador Šiba razmenili su prigodne poklone a nakon toga u pratnji zamenika gradonačelnice Antonija Ratkovića nj.e. ambasador Tomas Šib obišao je HUN“Gerhard“ gde je održan sastanak sa članovima nacionalnog veća i ovog udruženja.
 
Deca iz predškolske ustanove, mališani iz bilingvalne grupe vrtića „Đanić“ sa svojom vaspitačicom, Korinom Sabo izveli su prigodan program a nj.e. ambasador SR Nemačke u Srbiji Tomas Šib im je uručio prigodne poklone.
 
Od školske 2018/19, mališani, korisnici usluga Predškolske Ustanove „Vera Gucunja“ u Somboru imaju mogućnost usvajanja nemačkog jezika na bilingvalnom nivou. Ova grupa kroz svakodnevne aktivnsti u objektu „Đanić“ usvaja elemente nemačkog jezika što su i prikazali ambasadoru i njegovoj pratnji.
 
Na sastanku sa ambasadorom pored gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović bili su i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, većnik za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač, pomoćnik gradonačelnice za kulturu i informisanje Branislav Svorcan, Mihal Plac šef odseka za LER i član nemačke zajednice i Kristina Hajrung iz kancelarije za LER.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar