Aktivnosti apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor uslovljene epidemiološkom situacijom

Prolećne i letnje manifestacije apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor su izostale kao i organizacija predavanja. Projekat vezan za značaj integrativne medicine trenutno je u toku, a sve ovogodišnje aktivnosti će biti i dalje uslovljene epidemiološkom situacijom uzrokovanom koronavirusom. Prema rečima Biljane Benić iz apatinske sekcije Društva, trenutno su zadovoljni oglašavanjem preko medija prilikom obeležavanja značajnih datuma iz Zdravstvenog kalendara ili objavama edukativnog karaktera iz prevencije, zdravih stilova života, duhovnosti.

-Trenutno izlazi naš tekst o humanizaciji odnosa u zdravstvu i značaju integrativne medicine u lečenju onkoloških bolesnika u Somborskim novinama, a učestvovali smo u snimanju materijala za kampanju čiji je cilj uvođenje novih, inovativnih lekova u lečenje uznapredovalih oblika raka i njihovo stavljanje na pozitivnu listu. Uspeli smo uz pomoć vaučera Ministarstva turizma organizovati i ovog leta, eskurziju i boravak uz edukativne večeri, u trajanju od pet dana, na planini Javor, u selu Kušići. Uz relaksirajuće šetnje i duboko disanje u ovoj vazdušnoj banji malo smo se oporavili, družili se, zaboravili na izolaciju zbog korone – priča Benić.

Društvo za borbu protiv raka iz Sombora je prošle godine obeležilo pedesetogodišnjicu postojanja, a apatinski ogranak, odnosno, sekcija Društva je osnovana u avgustu 2012. godine s ciljem da pojednostavi i poboljša komunikaciju članova iz Apatina sa matičnim udruženjem. Apatinska sekcija broji između trideset i trideset pet članova.

-Broj obolelih je svakako mnogo veći. Inače, naši članovi su uglavnom žene s obzirom na činjenicu da je veliki procenat njih obolelo od raka dojke. Naravno, imamo i muških članova,  i onisu su uglavnom oboleli od raka debelog creva, prostate, pluća. Od osnivanja, pored brige o obolelima i radu na prevenciji, organizovanjem niza manifestacija na ulici ili u Domu kulture, preuzeli smo organizaciju edukativnih predavanja, književnih večeri, izleta i eskurzija za naše članove kao i za sve zainteresovane – kaže Benić.

Benić podseća da su do sada ugostili brojne medicinske stručnjake i značajne srpske intelektualce. Posebno su bila, kaže, posećena predavanja i razgovori iz područja duhovnosti.

-Bili smo domaćini dobrim besednicima, pripadnicima katolicizma, pravoslavlja, kao i budizma. Putem mnogih aktivnosti nastojali smo pozvati ljude na brigu o sopstvenom zdravlju, kako fizičkom tako i duhovnom, i ukazati kako u harmoniji duha i tela očuvati svoj imunološki sistem čija je uloga presudna u borbi protiv svake bolesti pa tako i maligne. Na našim sastancima oboleli su imali prilike da razmene iskustva o lečenju, a onkolog, hematolog, fizijatar, dermatolog, psiholozi, socijalni radnik, koji su takođe naši članovi, su im pružali odgovore na sva pitanja o bolesti  i očuvanju zdravlja – navodi Benić.

Društvo za borbu protiv raka Sombor deluje u prostorijama Centra Zdravka, Staparski put C-11, a telefon 025 44-00-44 je dostupan celog dana za sva pitanja građana. U centru se mogu dobiti perike za žene koje izgube kosu u toku lečenja kao i sav edukativni materijal o raku. Kada epidemiološka situacija dozvoljava druženje se organizuje sredom od 17 časova. Društvo možete naći i na sajtovima  www.sombor-cancer.org.rs  i www.biramozivot.rs. Društvo je član VALOR-a, Vojvođanske asocijacije lečenih od raka kao i NALOR-a, Nacionalne asocijacije lečenih od raka.

-S obzirom na činjenicu da u nedostatku materijalnih sredstava, svu našu aktivnost organizujemo preko matičnog udruženja u Somboru, voleli bismo da uz pomoć društvene zajednice osnujemo, kada bude za to uslova, Centar za osobe lečene od raka sa prostorijama u Apatinu kako bismo mogli pružiti, pre svega, iskustvenu, a onda i svaku drugu podršku lečenima. Moramo istaći da smo imali sve vreme podršku Opštine Apatin u našem humanitarnom radu - rekla je Benić.

 

 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar