Adaptirana zgrada somborskog Zavoda za javno zdravlje, nove tehnologije i poslovi

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković posetio je Sombor i u pratnji gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr Dalibora Forgića i direktorice Zavoda za javno zdravlje u Somboru dr Dragoslave Čubrilo, obišao je adaptiranu zgradu u kojoj se nalazi ovaj Zavod.

Povod posete je završetak radova na adaptaciji ovog zdanja, koje je finansirala Pokrajina i potpisivanje ugovora između Grada i Zavoda za javno zdravlje. Radi se o Ugovoru o finansiranju i realizaciji posebnih programa Društvene brige za javno zdravlje tokom 2020. godine između Grada Sombora i Zavoda za javno zdravlje Sombor.

-Davne 1875. godine je napravljena ova zgrada u kojoj se mi danas nalazimo, a od 1925. godine je ovde smešten Zavod za javno zdravlje Sombor i svedoci smo da više decenija u ovaj objekat nije ulagano. Prošle godine Pokrajinska vlada je uložila 20 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju, tako da smo danas dobili namenski objekat koji je urađen po standardima za ono što pruža Zavod za javno zdravlje Sombor, odnosno, za više od 180 000 građana ne samo grada Sombora već celog Zapadnobačkog okruga - rekao je Gojković u svom obraćanju novinarima i dodao  da je ovo izuzetno značajno kako za zaposlene tako i za građane jer se radi o izuzetno važnoj ustanovi koja radi sa ozbiljnim infektivnim materijalom.

Pokrajina će, kako je rekao Gojković, u sledećem vremenskom periodu pomoći Zavodu za nabavku još kvalitetnije opreme, prvenstveno aparata za merenje i analize buke u ovoj regiji. Privodi se kraju, naveo je Gojković, projekat kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice u Somboru, a očekuje se da ove godine počnu radovi.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je da je pomoć i podrška koju su dali Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo od velikog značaja sa više aspekata.

-S obzirom da se radi o zgradi koja se nalazi pod odgovarajućim merama zaštite kako zbog njene starosti tako i arhitekture, izvedeni radovi doprineli su da se ova zaštita očuva kao što se i Grad trudi da sačuva sva kulturno-istorijska zdanja na teritoriji grada. Naravno pored toga, za nas još važnije jeste i unapređenje svih onih uslova u kojima rade zaposleni u Zavodu za javno zdravlje, ali svakako i doprinos kvalitetu usluga koje Zavod za javno zdravlje pruža. Sa Zavodom smo potpisali novi Ugovor o finansiranju posebnih programa društvene brige za javno zdravlje, što je zapravo jedan potpuno novi pristup u finansiranju primarne zdravstvene zaštite i praćenja parametara zdravstvene zaštite, pre svega, osvrćući se na elemente koji su vezani za zaštitu životne sredine. Obezbedili smo poseban program koji će omogućiti kako kontrolu kvaliteta vode, tako i kontrolu kvaliteta buke, ali i svih onih drugih parametara na koji adekvatno treba da reaguje lokalna samouprava svojim investicijama kako bi oni bili na zadovoljavajućem nivou i tako povoljno uticali na zdravstveno stanje stanovništva - istakla je gradonačelnica Sombora.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Dragoslava Čubrilo je istakla da je u adaptaciju i sanaciju ove zgrade uloženo 20 miliona dinara te da su ovi radovi koji su unapredili uslove, doveli do toga da se uvedu nove tehnologije u centru za mikrobiologiju a isto tako uvedeni su novi poslovi u centru za higijenu i humanu ekologiju.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar