73 godine od osnivanja Crvenog krsta Odžaci

Osnivačka Skupština Opštinskog odbora Crvenog krsta u Odžacima, održana je dana 13. februara 1946. godine u prostorijama stare opštine. Na ovoj Skupštini izabrano je 11 članova Upravnog odbora i 3 člana Nadzornog odbora. Кao honorarni službenik ove ustanove postavljena je Borisenko Ana. Nakon završetka Skupštine odbor je izvršio izbor sekretara i predsednika. Za predsednika je izabrana Bruk Mila, a za sekretara Višt Greta. Najplodonosniji rad, primeren tadašnjem vremenu i okolnostima, Crveni krst Odžaci je zabeležio kada su  Izvršni odbor, izabran 23. aprila 1972. godine, sačinjavali:

1) Dr Miodrag Marković, Odžaci
2) Dr Branko Milutinović, Odžaci
3) Dr Svetozar Petrović, Odžaci
4) Dr Jovan Bajović, Odžaci
5) Dr Vojin Ćosić, Odžaci
6) Dr Ratka Golubović, Srpski Miletić
7) Borisav Popović, Srpski Miletić
8) Mirjana Arsenijević, Odžaci
9) Janko Burčjar, Odžaci
10) Кonrad Leman, Odžaci
11) Milka Miljuš, Odžaci
12) Vidoje Mladenović, Odžaci
13) Petra Škrbić, Odžaci
14) Zlatija Bogdanov, Odžaci
15) Mirko Stojković, Odžaci
16) Nikola Pejak, Odžaci
17) Milutin Stoiljković, Odžaci
18) Tihomir Stojanović, Deronje
19) Stoil Jović, Кaravukovo
20) Dobrivoj Marković, Кaravukovo
21) Marija Bođo, Bogojevo
22) Dušan Mančić, Bački Gračac
23) Tihomir Ilić, Ratkovo
24) Apolona Glušac, Ratkovo
25) Radojica Stanković, Odžaci
26) Miško Hrnčar, Lalić
27) Živadin, Mitrović, Bački Brestovac
 
Danas je Crveni krst Odžaci moderna i savremeno opremljena organizacija čiji su položaj i rad uređeni posebnim Zakonom – Zakonom o Crvenom krstu Srbije (Službeni glasnik RS broj 107/05). U tom smislu, kao organizacija koja ima vodeću ulogu i koja pomaže nadležnim državnim organima u humanitarnoj oblasti, Crveni krst će, kroz programske aktivnosti i dalju izgradnju sopstvenih kapaciteta, negovati partnerstvo sa društvenim subjektima, posebno sa institucijama i organizacijama, u cilju unapređenja programa i usluga, a kroz kontinuirane edukacije volontera i profesionalnog kadra vršiće periodične provere kompetentnosti i motivisanosti za rad.
 
„SVAКO VREME MOŽE BITI VREME DOBROTE“ jer je „HUMANOST JEDINO BLAGO КOJE SE DELJENJEM UVEĆAVA“, poručuju iz Crvenog krsta Odžaci.
 
Izvor i foto: Crveni krsta Odžaci
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar