250. jubilej naseljavanja Podunavskih Švaba

Centralna proslava  250. jubileja od naseljavanja Podunavskih Švaba u Kljajićevo biće održana u subotu, 30. maja. Njoj će prisustvovati oko 70 nekadašnjih Kljajićevčana i njihovih potomaka iz Nemačke.

U okviru ove manifestacije pripremljen je program: 

10.00    Sveta misa sa zemljacima u Kljajićevačkoj crkvi
14.00 14.30    Izložba starih fotografija Kljajićeva - Dom  kulture Kljajićevo
14.30 15.00     Nastup folklornog ansambla „Đurđevak“ - Dom  kulture Kljajićevo
15.00 15.20     „Petrova Gora“ izložba u Domu kulture Kljajićevo
15.30 17.00       Prezentacija tradicionalnih jela u organizaciji       Udruženja žena „Rubac“ – Trg u Kljajićevu
19.00 20.00   Lutkarska predstava na nemačkom jeziku u školi, Kljajićevo - poklon gdina. Helmuta Šmita, predsednika Udruženja Kljajičevčana u Nemačkoj.


                    

 

Gosti iz Nemačke će boraviti u Srbiji od 29. maja do 1. juna 2015. godine, a u okviru posete će položiti vence na spomenike Podunavskim Švabama u Kruševlju i Gakovu, posetiti Apatin, Bačku Topola i Kelebiju. U crkvi u Bačkoj Topoli se nalaze zvona iz Kljajićevačke crkve kao i kipovi nekoliko svetaca, a u Kelebijisku crkvu su prenešene orgulje iz ovog mesta, koje su nakon 70 godina ponovo našle svoju upotrebu.   

Važnost ove manifestacije tj. izuzetan značaj izgradnje mostova prijateljstva između nekadašnjih i sadašnjih stanovnika Kljajićeva prepoznao je i Grad Sombor, koji je povodom obeležavanja ovog jubilja finansijski podržao uređenje nemačkog groblja u Klajićevu. Organizaciju boravka nemačke grupe omogućilo je Udruženje Nemaca „Gerhard“. 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar