lokacija: Sombor
objavljeno: 29.03.2018.
Autor: Jelena

025info istražuje: Da li je i danas popularno biti pripadnik Vojske Srbije?

Društvo

U Prvom centru za obuku u Somboru u toku je obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije ,,Mart 2018.''. 025info televizija bila je na licu mesta, gde smo pokušali da saznamo kako sve to izgleda i da li je i danas popularno biti pripadnik Vojske Srbije.
 

Poznato je da je u prošlosti za pripadnike jačeg pola u našoj zemlji bila stvar prestiža biti vojnik. Iako je u međuvremenu obavezno služenje vojnog roka ukinuto, Vojska Srbije i dalje besprekorno funkcioniše, a dobrovoljno služenje vojnog roka sada mogu da služe i dame. Trenutno je u Prvom centru za obuku u Somboru ukupno 101  lice, generacije ,,Mart 2018.'', među kojima je 18 žena i koji zajedno uče kako da postanu profesionalni vojnici. Nešto više o samoj obuci, kao i o pogodnostima i benefitima za one koji odluče da postanu pripadnici Vojske Srbije, za 025info govori potpukovnik Ivan Orbović.

Dobrovoljno služenje vojnog roka se organizuje u 4 uputna roka, i to u martu, junu, septembru i decembru mesecu. Nakon što se oni koji su zainteresovani prijave u regionalne centre Ministarstva odbrane u opštinama u kojima žive, ukoliko ispunjavaju određene kriterijume, potpisuju ugovore sa Ministarstvom na 6 meseci, da bi se odmah potom počelo sa obukom. Pored obuke i mogućnosti da se nakon iste zaposle kao profesionalni vojnici, svi koji služe vojni rok, pored smeštaja i hrane, imaju i određena mesečna primanja. Za sada su u pitanju sledeći iznosi: prva tri meseca nešto više od 10.000 dinara, četvrti mesec 15, peti 20, da bi poslednjeg meseca služenja vojnog roka kao novčanu naknadu dobili 25.000 dinara. Važno je napomenuti da je najavljeno, pa gotovo i izvesno, da će ta mesečna primanja uskoro biti povećana, a nakon što se vojni rok odsluži može se dobiti zaposlenje u Vojsci, gde su uslovi zaista izuzetni.

Poziv za profesionalne vojnike je, kako saznajemo iz Vojne pošte u Somboru, uvek otvoren.  Opšti uslovi su da kandidati nisu stariji od 30 godina i da su služili vojni rok sa oružjem.

Takođe, u toku je konkurs za prijem lica iz građanstva u svojstvu civilnih lica na službi u Vojsci Srbije u radni odnos na neodređeno vreme. Konkurs je otvoren za sledeća radna mesta: građevinski bravar, berberin i rukovodilac vodocrpnih postrojenja.

Dodatne informacije mogu se dobiti na prijavnici kasarne ,,Aerodrom'' u Somboru ili na telefone: 025/438-899, lokal 58-167 ili lokal 58-091 ili na telefon 066/8711-661.
Iz Prvog centra za obuku Sombor pozivaju sve zainteresovane da se prijave na navedene konkurse, a mlađe generacije da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Za sam kraj moramo dodati da je u Prvom centru za obuku u Somboru u toku i obuka rezervnog sastava. Ekipa 025info televizije družila se sa kuvarima, uz nezaobilaznu degustaciju čuvenog vojničkog pasulja. Definitivno, nema mu ravnog.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru, učestvovala je na konkursu „Da rastemo...

Počela je reparacija lima na krovu Rimokatoličke crkve u Kuli, koja je sagrađena 1770. godine i koja će...

Crveni krst Odžaci realizovao je predavanja u OŠ "Bora Stanković" u Karavukovu. Najpre je realizovano predavanje na...

Grad Sombor bio je domaćin konferencije pod nazivom „Evropa u mom gradu“. Konferenciju je organizovala nemačka Fondacija „Konrad...

Bard fotografije prirode, svetski putnik, Jovan Lakatoš-Laki, će u organizaciji Udruženja građana "Apatinska plovarica" u OŠ „Žarko Zrenjanin“...

Pčelarsko društvo “Suncokret” na platou Sportskog centra Odžaci organizuje Festival meda 2018, u subotu 29. septembra.  Kako su najavili...