Radionica „Mladi u carstvu zanata“
20.10.2014.

    U sredu 13.10.2010. u biblioteci O.Š. „Žarko Zrenjanin“ Apatin započela je prva radionica Kancelarije za mlade „Mladi u carstvu zanata“. Projekat je pokrenula KZM Apatin, tkačkom radionicom „NS-TIM“ iz Apatina koju vodi Spomenta Zorić i O.Š. „Žarko Zrenjanin“ Apatin.
    Projekat ima za cilj edukaciju mladih o starim zanatima koji su ugroženo kulturno nasleđe u Srbiji. Želja je da mlade podsetimo na vrednosti zanatskih tradicija, ali takođe da ukažemo na to koliko su zanati značajni za održivi razvoj modernih ljudskih zajednica. U ovom slučaju mladi će se upoznati sa tkanjem, na ovaj način se izrađuju unikatni predmeti za odevne potrebe ili za tekstilno pokućstvo. Prikaza će se kompletan proces tkanja koji podrazumeva pripremu za tkanje, tkanje i dovršavanje gotovog proizvoda.
    Rezultat projekat ima za cilj da mlade upozna sa zanatima koja obično karakterišu tradicionalna narodna znanja i upotreba tradicionalnih tehnologija, naravno uz stvaralačku kreativnost učenika koja dolazi do izražaja. Polaznici edukacije će se upotpunosti osposobiti da po završetku projekta mogu sami da se bave tkanjem. Samim tim mladi šire svoje vidike i okreću se ka pravim vrednostima koja ih odvaja od lošeg uticaja modernog društva.
    Mentor na projektu je Spomenka Zorić sve informacije na mail [email protected] Projekat će trajati do kraja decembra 2010.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar