Korać: Kontinuirano radimo na podizanju kvaliteta života u Apatinu

Kako se Opština Apatin bori sa pandemijom koronavirusa, kao i koji su rezultati lokalne vlasti u prethodnom period, ali i koji su planovi za budućnost pričali smo sa zamenicom predsednika opštine Dubravkom Korać. Opština Apatin se, prema rečima Korać, spremno suočila sa pandemijokm koronavirusa, i kao lokalna samouprava i kao zajednica.

Pandemija koronavirusa koje još uvek traje u velikoj meri promenila je svakodnevne živote građana. Opština Apatin je, čini se, spremno dočekala sve što je prouzrokovala pandemija?

-S ponosom mogu da kažem da smo kao lokalna samouprava, ali i kao zajednica u celini, spremno dočekali ovu tešku situaciju. Prvi u Srbiji smo sproveli akciju podele sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme celom stanovništvu opštine, redovno smo sprovodili dezinfekcije svih naselja. Lokalne zdravstvene službe su takođe bile opremljene i spremne da preventivno reaguju, što su i učinile u nekoliko navrata. Posebno ističem da su građani apatinske opštine vrlo ozbiljno shvatili celu situaciju i ponašali se vrlo odgovorno i solidarno, što je bio jedan od preduslova da sprečimo širenje virusa u našoj opštini. Apelujem na građane da i dalje poštujemo mere zaštite i socijalnog distanciranja koje preporučuju stručnjaci, kako bi se što brže do kraja izborili sa pandemijom – rekla je Korać.

Na vreme su preduzete sve mere u borbi sa koronavirusom?

-Maksimalno ozbiljno smo pristupili organizaciji svih lokalnih sistema. Pored pomenute masovne dezinfekcije javnih prostora i podele sredstava za dezinfekciju svim domaćinstvima, kada je u prvom krugu podeljeno preko 60 hiljada litara, sproveli smo i niz drugih aktivnosti. Organizovane su volonterske službe za snabdevanje najstarijih sugrađana, kojima su distribuirani paketi sa namirnicama. Dom zdravlja je bio opremljen i spreman na brzu reakciju, a naši medicinari su se pokazali kao vrlo požrtvovani profesionalci u kriznoj situaciji. Donirali smo zaštitne vizire volonterima i javnim službama. Opština je takođe organizovala otkup voća i povrća od poljoprivrednih proizvođača koji su bili pod ekonomskim pritiskom zbog zabrane rada pijaca, pa je ta hrana podeljena najugroženijim građanima opštine – kazala je Korać.

U Banji Junaković su bili smešteni zaraženi lekari i vojna lica iz cele Vojvodine?

-Pokrajina, u čijoj nadležnosti je Banja, je odlučila da ova ustanova ima kapacitete i dovoljno izolovanu lokaciju da se u njoj smesti jedan broj medicinskih radnika, vojnika i policajaca koji su se zarazili virusom tokom vršenja svoje dužnosti, a koji imaju lakšu kliničku sliku. Pritom su preduzete sve mere zaštite zaposlenih u Banji, kako se zaraza ne bi širila dalje. Sada kada se ova privremena bolnica polako prazni, mogu da kažem da sam zahvalna svim građanima Apatina što smo kao opština pružili gostoprimstvo i pomogli brzom oporavku ovih hrabrih ljudi, koji su se žrtvovali da bi zaštitili sve nas – navela je Korać.

Šta smatrate najvećim rezultatom opštinske vlasti u prethodnom periodu?

-Dugoročno strateško usmerenje lokalne samouprave je da kontinuirano radimo na podizanju kvaliteta života u Apatinu. Jednom rečju, da Apatin bude dobro mesto za život. Zato smo se u prošlom mandatu posvetili infrastrukturnim ulaganjima u tim oblastima. Izgrađene su jaslice u Apatinu i renovirani predškolski kapaciteti u Prigrevici i Svilojevu, a na redu su i ostala sela. U planu je velika rekonstrukcija OŠ Žarko Zrenjanin. U apatinskom Domu zdravlja je završena prva faza rekonstrukcije, opšta praksa i specijalističke ordinacije su uređene i opremljene po zapadnoevropskim standardima. Gradimo savremena dečija igrališta, cilj nam je da svako susedstvo dobije po jedno takvo mesto gde deca mogu kvalitetno da provode vreme. Pokrenuli smo niz programa za podršku porodicama, kao što su školice za trudnice i nabavka opreme i potrepština za porodilje. Značajno smo povećali učeničke i studentske stipendije i uveli sistem nagrada koji treba da podstakne učenike da budu još bolji. Pored toga, kontinuirano ulažemo u uređenje osnovne infrastrukture: ulice, puteve i parkinge, u javnu rasvetu, autobuska stajališta, kanalizaciju i vodovod. Najzad, trudimo se da Apatin ima zanimljivu i raznovrsnu kulturnu ponudu, te da podržimo brojna dešavanja, poput koncerata, manifestacija, festivala, pozorišnih predstava - istakla je Korać dodajući da sve to zajedno čini preduslov jedno dobrog i bezbednog mesta za život.

Da li ima nešto što je iz objektivnih razloga, propušteno da se uradi, a smatrate da je bilo važno?

-Svesni smo ekonomskih problema koji tište ne samo građane Apatina, već i cele zemlje, a uveliko su posledica nasleđenih negativnih ekonomskih trendova. Ipak, ogroman iskorak u tom pravcu napravljen je sa ponovnim pokretanjem proizvodnje u Brodogradilištu. Ova kompanija ima potencijal da ponovo bude motor razvoja Apatina, a drago nam je što vidimo da i nova uprava Brodogradilišta tako pristupa ovom gigantu, te da će broj zaposlenih rasti iz godine u godinu. Opština je po pitanju smanjenja nezaposlenosti pokrenula nekoliko linija subvencija za mala i srednja preduzeća, pa je tim putem dvadesetak naših sugrađana prošle godine pronašlo posao. Ne treba zaboraviti ni otvaranje kompanije Lidl koja je takođe zaposlila jedan broj naših sugrađana, a pored toga smo učetvorostručili budžet za poljoprivredne subvencije. Naravno, kontinurano radimo na tome da dovedemo još jednog velikog investitora da otvori proizvodni pogon u Slobodnoj zoni, ali moramo biti svesni da je to višegodišnji poduhvat, na kome aktivno sarađujemo sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Verujem da ćemo u toj nameri uspeti. Od ostalih projekata, smatram da moramo mnogo više da koristimo ogromne turističke i transportne potencijale Dunava i rezervata prirode Gornje Podunavlje. To je nešto čemu ćemo se dodatno posvetiti u sledećem mandatu, naravno ukoliko nam građani daju poverenje – rekla je Korać.

Kako kolege, a kako sredina reaguje na Vas kao ženu na odgovornoj poziciji zamenice predsednika Opštine Apatin?

-Zaista ne mislim da je to presudno. I kolege i sugrađani dobro reaguju na rad, zalaganje, iskrenost, stručnost, dobar plan. Mi smo u protekle četiri godine pokazali kompetentnost i posvećenost, a na osnovu toga možemo da pokažemo i rezultate u brojnim oblastima. To je ono što građani najviše prepoznaju i na osnovu čega vas cene – smatra Korać.

Koja je bila Vaša motivacija da se bavite politikom?

-Sprečavanje propadanja Apatina u svakom smislu. Podsetiću vas da smo 2016. godine, kada smo formirali lokalnu vlast, zatekli potpuno očerupan opštinski budžet – a bila je tek polovina godine! Takva situacija je posledica projekata prethodnih opštinskih vlasti u koje su neplanski skrcani milioni, poput velnes centra ili Trga Nikole Tesle, ali i nedomaćinskog raspolaganja budžetom na raznim konkursima. Zbog takvog odnosa su recimo studentske stipendije u mandatu prošle vlasti kasnile po šest i više meseci. Danas, četiri godine kasnije, te stipendije su povećane i isplaćuju se redovno. Deca naše opštine idu u nove i moderno opremljene vrtiće, a leče se u savremenom Domu zdravlja. Žive u bezbednom gradu brojnih dečjih igrališta, renoviranih i uređenih fasada, žive kulturne scene. Uređujemo celu opštinu, za građane Apatina, ali I za turiste. Pomažemo učenike, tudent, porodice, najstarije sugrađane, poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća, otvaramo nova radna mesta. To je naša vizija i verujem da će je građani prepoznati i na dolazećim izborima - smatra Korać.

U junu nas očekuju izbori, kakva su Vaša očekivanja? Šta novo mogu izbori doneti građanima Apatina?

-Verujem da će građani Apatina umeti da procene ko iza sebe ima konkretne rezultate i ko nudi najbolji program za razvoj Apatina u naredne četiri godine. Uverena sam u pobedu tima Srpske napredne stranke 21. juna - zaključila je Korać.

 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar