8. mart - Međunarodni dan žena! Da li ga i Vi proslavljate?

Srbija i Svet

Međunarodni dan žena, 8. mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine na ovaj datum. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Iako ravnopravnosti, po mišljenju mnogih, još uvek nema u pravom smislu te reči, 8. mart je tu da podseti i opomene.

Neki ga slave, neki ne, ali jedno je sigurno - gotovo da nema žene koja na taj dan ne dobije makar simboličan poklon.
 
Kako ovaj tekst ne bi bio stereotipan i dosadan, evo nekoliko zanimljivosti vezano za 8. mart:
 
- Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu i u Tadžikistanu. Predpostavljamo da bi i ženama u Srbiji dobrodošao još jedan slobodan dan u godini. Šta Vi mislite?
 
- Zabeleženo je da je 2012. godine jedan nepoznat muškarac u Kazahstanu svojoj supruzi poklonio milion crvenih ruža. Ako jedna ruža košta oko 100 dinara, možete li izračunati koliko stoji ceo buket? 
 
- U Srbiji se za Dan žena damama obično poklanjaju ruže i karanfili. Mimoza je simbol 8. marta u Italiji, dok se u Ukrajini uglavnom daruju ruže i tulipani. 
 
- U jednom nemačkom tabloidu svim damama se na 8. mart daje slobodan dan, a muškarci preuzimaju sav njihov posao. Koliko je Vas spremno da podrži ovakvu ideju?
 
Slavili ga ili ne, 8. mart svakako predstavlja lep dan, ako ni zbog čega, ono bar zbog ulica i trgova koji su tog dana predivno šareni, a atmosfera je sigurno veselija nego inače.
 
Drage dame, želimo Vam srećan praznik, a Vama, muškarci, želimo poručiti da Vaše majke, supruge, ćerke, devojke, prijateljice i druge žene koje imate u okruženju, zaslužuju pažnju svakog dana, a ne samo 8. marta. Mislite o tome! :)

Foto: pixabay.com
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Nakon velikog pomora pčela koji je krajem maja zadesio pčelare u okolini Kikinde, u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu,...

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o podsticajima za investicije u...

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava da će se, preko Banke Poštanska štedionica, izvršiti isplata:   -redovne novčane naknade...

Na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se članovi rekao je da je...

Manifestacija pod nazivom Kutak za dečiji trenutak održana je u nedelju, 16. juna, u dvorištu Kaštela Ečka, pod...

U nameri da promoviše i poveže srpske kompanije sa kineskim partnerima, PKS-RPK Sombor je u saradnji sa kineskom...