lokacija: Sombor
objavljeno: 02.03.2016.

Pravoslavlje i narodna religija u Somboru

Kultura

Gostujuća izložba "I Bog i preci — pravoslavlje i narodna religija" biće otvorena večeras u 18 sati u Gradskom muzeju u Somboru. Biće otvorena do 28 marta. Autor izložbe i kataloga je prof. dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik, etnolog/antropolog. 

Sadržaj je podeljen u dva dela. Prvi, kanonski, pravoslavni deo izložbe pripada crkvi i sakralnom prostoru, odnosi se na uvođenje duhovnosti i religijskih dogmi u živote ljudi pred Bogom, usmerava pravila ponašanja i određuje postizanje ravnoteže duhovnog sadržaja svakodnevice i praznika. Drugi čine preci kao metafora narodnom kontekstu religije, prihvatanju svetog prostora ukrštenog sa verovanjima u moć predaka i njihovim „snažnim” delovanjem na ovozemaljski svet.

Izložba „I Bog i preci — pravoslavlje i narodna religija” je priređena u Etnografskom muzeju u Beogradu 28. juna 2013. godine povodom obeležavanja 1.700 godina od uvođenja slobodnog propovedanja hrišćanstva na nekadašnjem prostoru Rimskog carstva, potpisivanjem Milanskog edikta 313. godine u vreme cara Konstantina.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Festival amaterskih pozorišta Srbije, 61. po redu, u Kuli počinje večeras u Kulturnom centru i traje do 22....

U Narodnom pozorištu Sombor juče je otvoren dvadeset sedmi Pozorišni maraton koji će trajati do subote, 15. juna. Publika...

Na inicijativu opštinskog Kulturnog centra, po prvi put će se u Apatinu obeležiti Svetski dan muzike, 21. jun. Više...

Predstava Kiss gostuje na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti sutra, 14. juna, u 20 časova. Ovaj komični akustični...

Skupština Grada Sombora na sednici održanoj u ponedeljak za direktorku Narodnog pozorišta Sombor imenovala je producentkinju Bojanu Kovačević.  

Književni susreti pod nazivom S našim piscima biće održani u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u...