Novi konkursi za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima

Srbija i Svet

 Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je tri javna poziva za raspodelu 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP). Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede biće dodeljena kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme, navodi se u saopštenju.
 
U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja je prijavljivanje počelo. 
 
Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj.
 
U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije.
 
Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.
 
Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.
 
Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva.
 
U okviru ovog programa, raspisan je javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara.
 
Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.
 
Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.
 
Uvažavajući potrebe privrede i njihovo veliko interesovanje za ovaj vid podrške, iz godine u godinu je konkursna dokumentacija jednostavnija, a raspoloživa sredstva veća.
 
Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.
 
Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs. 

Izvor: ico.rs
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula. Minut razgovora za odlazne pozive, prema najavi ministra...

Danas i sutra, 24. i 25. juna, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, zadržaće se nestabilno vreme sa lokalnom...

Akciju Nedelja za čistiju Vojvodinu, koja će se održati od 24. do 27. juna, sprovodi Pokrajinski sekretarijat za...

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis 600 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) na koji...

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, uručio...

Nakon velikog pomora pčela koji je krajem maja zadesio pčelare u okolini Kikinde, u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu,...