lokacija: Apatin
objavljeno: 16.03.2018.

Razvojni fond Vojvodine sa novim kreditnim linijama izlazi u susret privrednicima i poljoprivrednicima

Društvo
U Razvojnom fondu APV ove godine predstavljane su nove konkursne linije namenjene finansiranju privrede i poljoprivrede. Pored dobro poznatih postojećih kreditnih linija početkom 2018. godine na prezentaciji Razvojnog fonda pažnju su skrenule i dve nove dugoročne kreditne linije. Jedna namenjena investicijama u poljoprivredi u okviru IPARD programa, a druga razvoju turizma.
 
Konkursne linije su nastale pre svega kao proizvod saradnje Razvojnog fonda i privrednika i poljoprivrednika na terenu. Pored svakodnevnog kontakta sa korisnicima kreditnih linija Razvojnog fonda razgovara se i sa novim potencijalnim klijentima, osluškuju njihove želje i predlozi, a kao rezultat zajedničkog rada došlo se do novih kreditnih linija za kojima vlada veliko interesovanje. Takođe, prate se i podsticaji sa kojima izlaze drugi nadležni organi. Tako je Konkurs za dugoročne kredite za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa formiran u skladu sa odgovarajućim pravilnikom o IPARD podsticajima za investicije i javnim pozivom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Potencijalni korisnici kredita za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa su lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom i to fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Nakon predaje zahteva za odobravanje projekta Upravi za agrarna plaćanja, korisnici kredita imaju mogućnost podošenja zahteva za kredit u RFV, a kao dokaz dostavlja se kopija zahteva uz overeni dokument o prijemu dokumentacije. Kamatne stope se kreću u rasponu od 1-3% na godišnjem nivou u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i toga da li korisnici kredita dolaze iz sredina koje spadaju u kategoriju razvijenih ili nerazvijenih opština. Sredstvo obezbeđenja ovog kredita može da bude garancija poslovne banke, hipoteka prvog reda na poljoprivrednom ili gradjevinskom zemljištu, na stambenoj ili poslovnoj uknjiženoj nepokretnosti i zaloga na novokupljenoj pogonskoj mehanizaciji.


 
Kada je konkursna linija za razvoj turizma u pitanju treba naglasiti da je u pripremi saradnja RFV sa nadležnim organima koji bi subvencionisali kamatnu stopu na godišnjem nivou, kako za privredu tako i poljoprivredu, s obzirom da je osnovni cilj podrška ruralnog razvoja turizma. Ovaj cilj će se ostvariti putem povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta, što će stvoriti uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podići stepen konkurentnosti i dovesti do povećanja zaposlenosti.
 
Rok vraćanja kredita za obe kreditne linije je do 7 godina u okviru koga je i grejs period koji može trajati do 24 meseca.
 
Za redovne kreditne linije takođe su u 2018. obezbeđena sredstva i raspisani novi konkrusi sa poboljšanim uslovima kreditiranja.
 
Za registrovana poljoprivredna gazdinstva aktuelne su još četiri kreditne linije i to:
– Konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu;
– Konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta;
– Konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove mehanizacije;
– Konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva u poljoprivredi;
 
Kada je reč o kreditiranju privrede, pažnja je i dalje usmerena na mikro, mala i srednja pravna lica i preduzetnike. Na raspolaganju im stoje tri kreditne linije i to:
– Konkurs za dugoročne kredite za investiciona ulaganja;
– Konkurs za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva;
– Konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva.;

 
Uvedena je mogućnost izbora roka vraćanja kredita, dužine grejs perioda i dinamike otplate, a starosna granica poljoprivrednika u momentu podnošenja zahteva je povećana na 70 godina. Kamatna stopa je za sve kreditne linije od 1 do 3% u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i grupe razvijenosti sedišta podnosioca zahteva. Svi dugoročni krediti su sa rokom vraćanja do 7 godina. Izuzetak je Konkurs za nabavku nove mehanizacije gde je rok otplate do 5 godina sa fiksnom kamatnom stopom od 1,5% na godišnjem nivou, nezavisno od sredstva obezbeđenja i razvijenosti sedišta gazdinstva.

Kratkoročni krediti za obrtna sredstva se odobravaju na 12 meseci sa periodom raspoloživosti kredita koji je produžen na 48 meseci.
 

Izvor: Info služba opštine Apatin 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Manifestacija Lička olimpijada, koja se tradicionalno održava u Apatinu poslednjeg vikenda u junu, pomerena je za subotu, 6. jul.  

Nastupom kod česme u Apatinu, Ena, Zorana i Jelena još jednom su pozvale sve meštane da ih podrže...

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić primio je danas Jovana Reljića, komandira Policijske ispostave Kula, koji je dobio priznanje...

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova u Gradskoj kući su dodeljene nagrade najzaslužnijim policajcima u Policijskoj upravi Sombor. Gradonačelnica...

Na sednici Gradskog  veća Sombora, kojom je predsedavala gradonačelnica Dušanka Golubović, a na kojoj su razmatrane 23. tačke...

Zlatna bućka Apatina, održaće se u nedelju, 7. jula, u okviru 56. Apatinskih ribarskih večeri.