Maja Gojković izabrana za predsednicu parlamenta

Srbija i Svet

Skupština Srbije izabrala je za predsednicu Maju Gojković, koja je i u prethodnom sazivu vodila parlament. Izabrano je šest potpredsednika parlamenta, kandidat iz DJB nije izabran i sedmo potpredsedničko mesto ostaje upražnjeno. Za generalnog sekretara parlamenta izabrana je Svetislava Bulajić

Maja Gojković je zahvalila na podršci za izbor na tu funkciju, pre svega poslanicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", ali i svima ostalima koji su podržali njenu kandidaturu.

- Iskreno se zahvaljujem svim poslaničkim grupama koje su glasale za mene i obećavam da ću u narednom period opravdati vaše poverenje - rekla je Gojkovićeva, navodeći da je pažljivo slušala i one koji su hvalili njen rad, ali i one koji nisu glasali za nju i koji su ružno pokušavali da govore o njoj.

- Obećavam da ću biti predsednik jednak prema svakome u onoj meri u kojoj se poslanici budu pozitivno i negativno izjašnjavali o zakonima, a neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta pravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i zakonu, a to je da je parlament grana vlasti koja mora puno da radi da bi opravdala poverenje građana i da shvatimo jednom da sliku parlamenta ne stvara jedan čovek - rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da sliku parlamenta stvaraju svi poslanici zajedno, ophođenjem, tolerancijom i međusobnim uvažavanjem, te da svakim glasanjem za predloge zakona poslanici opredeljuju život građana.

Poslanici su potom pristupili glasanju da broj potpredsednika parlamenta bude sedam, umesto dosadašnjih šest. Poslanici su izglasali taj predlog, ali poslanička grupa Dosta je bilo je bila protiv, iako je u petak dogovoreno da se glasa za sedam potpredsednika u paketu. Zato je u Skupštini određena pauza.

Maja Gojković je rekla da je očigledno da dogovor od petka da parlament ima sedam potpredsednika ne važi, budući da su poslanici “Dosta je bilo” glasali protiv njega, pa je odredila pauzu. Posle pauze poslanici su se izjašnjavali pojedinačo o svakom kandidatu. Izabrano je šest potpredsednika, a kandidat iz DJB nije imao dovoljan broj glasova, tako da je sedno potpredsedničko mesto ostalo upražnjeno.

Za Veroljuba Arsića (SNS), Vladimira Marinkovića (SDPS), Konstantina Arsenovića (PUPS), Đorđa Milićevića (SPS) i Vjericu Radetu (SRS) glasalo je 207 poslanika, za Gordanu Čomić (DS) 208, Jasmina Nikolić (Dosta je bilo) imala je 16 glasa. 

Za generalnog sekretara imenovana je Svetislava Bulajić. Za njen izbor glasalo je 159 poslanika.

Iako je poslanicima preostalo da izaberu članove skupštinskih radnih tela, poslanici su završili rad.

Maja Gojković objasnila je da nisu sve poslaničke grupe dostavile kandidate za skupštinska radna tela, ali i da postoji višak kandidovanih naspram broja radnih tela.

Kako je rekla, poslanici će se o tome nekoliko dana dogovarati i imati konsultacije, pa će pisano biti obavešteni kada će sednica biti nastavljena.

(http://www.rts.rs/)

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...

 Muzeji kao središta kultura - Besplatni programi u nedelji muzeja Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava...

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...