lokacija: Kula
objavljeno: 02.11.2018.

U nedelju izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Politika

U nedelju 4. novembra u Srbiji se održavaju treći redovni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

U Poseban birački spisak upisano je 509.315 birača iz 22 nacionalne manjine, a izbori za nacionalne savete održavaju se isključivo na teritoriji Srbije.Neposrednim izjašnjavanjem upisanih građana biće izabrano 18 saveta sa ukupno 58 izbornih lista, dok će pripadnici četiri manjine svoje savete birati putem elektorskih skupština.
 
Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), najviše prijavljenih lista ima rusinska nacionalna manjina (sedam), slede albanska (šest), romska i ukrajinska (po pet), te bošnjačka i ukrajinska (po četiri). Grci, Slovenci i Poljaci imaju po jednu prijavljenu izbornu listu, ostali, uključujući i najbrojniju mađarsku manjinu imaju dve ili tri liste kandidata.
 
Prema izbornom kalendaru, konačni rezultati znaće se 8. novembra, pa sledi rok do 20 dana sa konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.Svaki savet ima ima predsednika, izvršni odbor, odbore za obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma.
 
Izbore je raspisao resorni ministar Ružić 17. avgusta. Prema njegovim rečima, kampanja generalno protiče u demokratskoj atmosferi, mada ima „tenzija“ unutar bošnjačke nacionalne manjine, odnosno različitih lista. Ovo su treći redovni izbori od promene Ustava Srbije 2006, a za razliku od prethodnih 2014. kada je birano 20 saveta, pravo na svoj savet izborile su još ruska i poljska manjina.

Izvor i foto: kula.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Hrvatski državljani u Srbiji moći će u nedelju u prostorijama Konzularnog ureda Ambasade Hrvatske u Beogradu i Generalnog...

Posle kraće i teške bolesti danas je u pedeset i šestoj godini preminuo je primarijus dr Zoran Parčetić,...

Umesto Milene Antić, koja je iz ličnih razloga podnela ostavku, na 23. sednici Skupštine opštine Odžaci, odbornici su tajnim glasanjem...

Obeležavanju jubileja - Deset godina od pružanja usluga socijalne zaštite – Pomoć u kući za odrasla i starija lica i...

Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon, sada je već i njima jasno, potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja...

Porodica je stub na kom se temelji svaki čovek i suština postojanja svakog pojedinca. Porodica je dar od Boga i...