objavljeno: 03.03.2017.

Raspisani predsednički izbori za 2. april

Politika

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za predsednika Republike za 2. april 2017. godine.

Maja Gojković je, obraćajući se u parlamentu, pozvala građane da izađu na izbore i svojim glasom odluče ko će biti predsednik Srbije u narednom mandatu, te da pažljivo prate izborne kampanje i da svojim glasom ocene na prvom mestu predsedničke programe, jer su oni od izuzetne važnosti za dalju budućnost Srbije i stabilnost države.

"Građanima želim da izaberu najboljeg kandidata, koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa Vladom Republike Srbije i sa njom da se bori za očuvanje i političke i ekonomske stabilnosti države koja je dosad postignuta, kao i za slobodu, nezavisnost i suverenitet Republike Srbije". - naglasila je Gojkovićeva nakon potpisivanja odluke o raspisivanju izbora u Domu Narodne skupštine.

Predsednica parlamenta je kandidatima na izborima poručila da u kampanji ne zaborave građane Srbije, da isključivo poštuju građane Srbije i "računaju na njihove glasove ako im se obraćaju kvalitetnim programima, a ne mržnjom".

"Želim da se bore za glasove radom i odgovornošću, da poštuju demokratske procese i volju građana Srbije, koja će biti iskazana na izborima". - istakla je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je rekla da će odluka o izborima stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, kada će početi da teku i radnje za održavanje izbora.

Zakon o izboru predsednika Republike predviđa da predsednički izbori moraju da se raspišu 90 dana pre isteka mandata predsednika, i da se okončaju u narednih 60 dana. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Redosled kandidata na listi utvrđuje se žrebom. Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem. Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju, takozvanom drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a pobeđuje onaj koji dobije veći broj glasova.

Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Posle kraće i teške bolesti danas je u pedeset i šestoj godini preminuo je primarijus dr Zoran Parčetić,...

Umesto Milene Antić, koja je iz ličnih razloga podnela ostavku, na 23. sednici Skupštine opštine Odžaci, odbornici su tajnim glasanjem...

Obeležavanju jubileja - Deset godina od pružanja usluga socijalne zaštite – Pomoć u kući za odrasla i starija lica i...

Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon, sada je već i njima jasno, potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja...

Porodica je stub na kom se temelji svaki čovek i suština postojanja svakog pojedinca. Porodica je dar od Boga i...

30. sednica Skupštine opštine Apatin zakazana je za 25. april 2019. godine sa početkom u 10 časova u...