lokacija: Apatin
objavljeno: 24.02.2016.

Otkud nervoza u apatinskom SPS-u?

Politika

Opštinu Apatin kroz pet mandata vodi dr Živorad Smiljanić. U toku je njegov treći uzastopni mandat pošto je na pomenutu funkciju došao još 2004. godine. Od tada socijalisti rukovode opštinom i to proverenim receptom: smanjujući uticaj opozicionih stranaka, čije su lidere stavljali pod svoje okrilje. Neupitna vlast je toliko podigla samopouzdanje predsednika opštine, da je nakon prethodno završenih izbora izjavio kako mu je u planu da "u Apatinu zavede jednopartijski sistem".

Međutim, uporedo sa razvojem OO SPS koji je svih tih godina jačao, uticajno, brojčano, i pre svega finansijski, opština Apatin je išla u suprotnom smeru. Između popisa stanovništva 2002.i 2011. godine zabeleženo je smanjenje od gotovo 4000 ljudi, tačnije broj stanovnika je smanjen sa 32.813 na 28.929. Kada je Živorad Smiljanić po drugi put došao na vlast 2004. godine osnovne škole je pohađalo 2615 đaka, danas ta cifra ne prelazi 2000. Stopa nezaposlenosti se već godinama ne spušta ispod alarmantne brojke od 40%.

Za sve te godine vlasti i zanemarivanja potreba stanovništva zarad namirivanja partije, kod građana Apatina se razvio snažan revolt koji se 2015. godine kanalisao kroz nekoliko opozicionih stranaka i pokreta sa jasnom i otvorenom namerom da dugotrajnu vlast pozovu na odgovornost. To je unervozilo lokalnu vlast, što je dovelo do niza reakcija u javnosti koje se odlikuju panikom i nesigurnošću. Putem medija koje kontrolišu, na internetu i društvenim mrežama, ali i na ličnim relacijama, ređaju se salve bahatosti, uvreda, pretnji i ucena za sve koji kritikuju trenutnu vlast. Ne biraju se ni reči ni sredstva, što najbolje pokazuje koliko je socijalistima nelagodan položaj u kom se nalaze. Naviknuti na komfor političke neodgovornosti koju su obezbeđivali potkupljivanjem opozicionih "protivkandidata", po prvi put od 2000. godine se susreću sa situacijom gde zaista postoji jaka druga strana, i u tome se teško snalaze.

 

 

Zbog svega navedenog, kao i zbog nezadovoljstva "tihog članstva" o kome smo već govorili, a plašeći se za svoje pozicije nakon aprilskih izbora, struje unutar OO SPS su čak nekoliko puta pokušale da uspostave kontakt sa apatinskim SNS. Naši izvori iz OO SPS (ime poznato redakciji) nam je potvrdio da su određene struje socijalista pokušale da ispitaju mogućnost saradnje sa SNS, ali su u toj nameri kategorički odbijeni.

U vezi sa navedenim kontaktirali smo i apatinski SNS gde nam je rečeno sledeće:

- Nema nikakvih pomirljivih poruka niti želimo bilo kakvu saradnju sa Smiljanićevim režimom i to smo više puta ponovili. Dugotrajno propadanje opstine Apatin se mora zaustaviti i za to su potrebne nove snage i novi ljudi.

Odgovorom naprednjaka stavljena je tačka na pokušaj socijalista da sedenjem na više stolica obezbede sebi sigurnost i nakon predstojećih izbora. Sa druge strane, ovakav ishod je samo povećao nervozu koja sve više utiče na ponašanje članova apatinskog SPS-a, njihovih koalicionih partnera i medijskih ispostava. A do aprilskih izbora ih očekuju dva meseca intenzivne kampanje.

 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Hrvatski državljani u Srbiji moći će u nedelju u prostorijama Konzularnog ureda Ambasade Hrvatske u Beogradu i Generalnog...

Posle kraće i teške bolesti danas je u pedeset i šestoj godini preminuo je primarijus dr Zoran Parčetić,...

Umesto Milene Antić, koja je iz ličnih razloga podnela ostavku, na 23. sednici Skupštine opštine Odžaci, odbornici su tajnim glasanjem...

Obeležavanju jubileja - Deset godina od pružanja usluga socijalne zaštite – Pomoć u kući za odrasla i starija lica i...

Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon, sada je već i njima jasno, potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja...

Porodica je stub na kom se temelji svaki čovek i suština postojanja svakog pojedinca. Porodica je dar od Boga i...