lokacija: Apatin
objavljeno: 23.06.2017.
Autor: Jelena

1. Vidovdanski sabor folklora 28. juna u Apatinu

Kultura

Gradsko kulturno umetničko društvo ,,Dunav'' iz Apatina organizuje 1. Vidovdanski sabor folklora. Ova manifestacija biće održana u Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra 28. juna, sa početkom u 19 sati, na Vidovdan, praznik koga praznuju Srpska i Bugarska pravoslavna crkva. Ovaj praznik jedan je od najvećih srpskih praznika, a značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih, najznačajniji je Kosovski boj, pogibija Kneza Lazara i takozvana ,,propast Srpskog carstva'', pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.


- Odlučili smo da organizujemo ovu manifestaciju sa nama dragim gostima, a kod kojih smo i mi gostovali u prethodnom periodu. Ideja je da za sve ljubitelje folklora zajedno napravimo jedno lepo veče, ističe Nemanja Borojević, umetnički rukovodilac GKUD-a ,,Dunav''.


Pored apatinskog društva, na Vidovdanskom saboru folklora nastupiće i SKUD “Jovan Lazic” iz Belog Manastira, KUD “Đerdan” iz Srpskog Miletića i KUD “Ratko Pavlovic- Ćićko” iz Ratkova.


-Pozvala bih sve ljubitelje folklore na naš Sabor u Dom kulture, da zajedno uživamo u programu koji smo vredno spremali. Ovaj koncert trebalo bi da bude završni koncert svih folklornih ansambala GKUD-a ,,Dunav''. Do kraja sezone čeka nas još nastup na Apatinskim ribarskim večerima, nakon čega je sezona gotova i ide letnji raspust za sve grupe, rekla je Đurđica Bursac, rukovodilac programskog saveta GKUD-a ,,Dunav'' i dodala kako se nada da će Vidovdanski sabor folklora u Apatinu biti zapažen i prerasti u tradiciju.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Narodna biblioteka Branko Radičević iz Odžaka je na konkursu za otkup knjiga Ministarstva kulture, dobila sredstva za fond...

Festival amaterskih pozorišta Srbije, 61. po redu, u Kuli počinje večeras u Kulturnom centru i traje do 22....

U Narodnom pozorištu Sombor juče je otvoren dvadeset sedmi Pozorišni maraton koji će trajati do subote, 15. juna. Publika...

Na inicijativu opštinskog Kulturnog centra, po prvi put će se u Apatinu obeležiti Svetski dan muzike, 21. jun. Više...

Predstava Kiss gostuje na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti sutra, 14. juna, u 20 časova. Ovaj komični akustični...

Skupština Grada Sombora na sednici održanoj u ponedeljak za direktorku Narodnog pozorišta Sombor imenovala je producentkinju Bojanu Kovačević.