15. februar - Svetski dan dece obolele od raka

Srbija i Svet

15. februar je dan kada se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NUNDOR, tradicionalno će, tim povodom, organizovati humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije. Ovogodišnji slogan glasi ,,I ja se borim''.

NUNDOR se, zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih obolenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. 
Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečije interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara. 
 
Ove godine borba je usmerena ka novoj Roditeljskoj kući u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom na to da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, a koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, sve je veći broj dece kojima je ova podrška potrebna, a trenutni kapaciteti nisu dovoljni.
 
Za 15 godina postojanja kroz NUNDOR je prošlo više od 1.500 porodica, više od 1.000 besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je 5 Roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica.
 
Među gradovima koji će podržati humanitarne akcije podrške nalazi se i Sombor.
Kampanji ,,I ja se borim'' možete se priključiti i doniranjem sredstava slanjem sms poruke na broj 1150, a svaka poruka iznosi 100 dinara.

Izvor i foto: nurdor.org
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U nameri da promoviše i poveže srpske kompanije sa kineskim partnerima, PKS-RPK Sombor je u saradnji sa kineskom...

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15...

Seniorke i seniori Srbije osvojili su prva mesta na turniru I runde III Kontinentalnog kupa 2018 – 2020....

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...