lokacija: Apatin
objavljeno: 08.07.2017.

Samo za Apatince: Italijani večeras pripremaju riblji specijalitet sa festivala Brodetto di Fano!

Društvo

U zgradi opštine Apatin danas je upriličen prijem za delegaciju iz italijanske regije Pezaro i Urbino, odnosno grada Fano, koji se nalazi u središnjem delu Italije, na zapadnoj obali Jadrana.

Domaćini italijanskim gostima, koji će u okviru 54. Apatinskih ribarskih večeri, predstaviti svoj domaći specijalitet, bili su predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić, i v.d. direktora Turističke organizacije opštine Apatin, Danijel Ajduk. Škrbić je, nakon dobrodošlice, goste upoznao sa opštinom Apatin, i predstavio im ekonomske, geografske i kulturne potencijale naše opštine.

Večeras će na Trgu Nikole Tesle, gosti iz grada Fano, za Apatince pripremiti svoj specijalitet, a reč je o čorbi od morske ribe, tzv. Brodetu i na taj način predstaviti svoju kulinarsku tradiciju, odnosno približiti svoja iskustva sa festivala Brodetto di Fano, koji se održava u ovom gradu. Početak pripreme ovog specijaliteta planiran je oko 19 sati, dok će oko 20 sati i 30 minuta početi degustacija.

Delegaciju iz Italije na svečanom prijemu činili su direktor Turističke organizacije pokrajine Marke, Roberto Borđani, predstavnik regije Pezaro i Urbino, Pjer Stefano Fioreli, PR festivala Brodetto di Fano, Frančeska Romana Fortuni i ljudi koji će biti zaduženi za pripremanje specijaliteta, Antonio Bedini i Roberto Sebastianeli.

Uz razmenu poklona delegacije su naglasile da je ovo samo početak gastro-ekonomske saradnje i razmene iskustava, i izrazile nadu da će se ona proširiti i na oblasti ekonomije i kulture. Predsednik opštine Apatin Milan Škrbić je Italijanima uručio kotlić za paprikaš, dok su gosti uzvratili keramičkom činijom, ručnim radom sa motivima morske ribe, zaštitnim znakom Brodeto festivala.

Italijani su pozvali predstavnike lokalne samouprave da budu njihovi gosti u gradu Fano, na festivalu koji će trajati od 7. do 10. septembra.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Otvoreni gradski bazen Sportskog centra Soko u Somboru juče je počeo sa radom. Svim kupačima na uređenim površinama...

Zbog održavanja tradicionalne manifestacije Somborski kotlić na Trgu Svetog Trojstva u Somboru, za saobraćaj će, kako kažu u...

U okviru 56. Apatinskih ribarskih večeri, koje će se održati od 4. do 7. jula, svi zainteresovani imaće...

Šest osoba je povređeno kada je na benzinskoj pumpi na putu Kula-Vrbas prilikom punjenja plinske boce za domaćinstvo...

Nakon postavke Balans+ samouslužnih servisa za bicikle u gradovima širom Srbije, poput Beograda, Novog Sada i Kruševca, kompanija...

Kinološko društvo Sivac, u subotu, 22. juna, organizuje tradicionalnu izložbu pasa CAC Sivac 2019.  Različite rase pasa...