lokacija: Apatin
objavljeno: 18.08.2018.
Autor: Jelena

U galeriji Meander otvorena izložba Mirka Ćelića iz Prigrevice

Kultura

U prepunoj galeriji Meander u Apatinu otvorena je izložba mozaika, fresaka, skulptura i mačeva autora Dimitrija Mirka Ćelića iz Prigrevice. Izložbu je otvorio Bojan Šimunović, urednik apatinske galerije, a koji je sve prisutne upoznao sa biografijom ovog umetnika.

O Ćelićevom stvaralaštvu govorila je Anđelka Putica, kustos i arheolog iz somborskog muzeja.
 
- Dela Mirka Ćelića su njegovo šetanje kroz stvarnost, njegova iskrena priča i dijalozi sa Bogom. Ono što je karakteristično, to je njegov nemirni duh, jer se stalno šeta iz jedne situaciju u drugu, tražeći sebe, a sva njegova dela povezuje neka vrsta renesansnog duha, između ostalog je rekla Putica. 
 
Prema Anđelkinim rečima, Ćelić je svoju umetničku dušu pretočio kroz poznavanje različitih zanatskih veština u predmete koji svedoče o bogatom arheološkom, istorijskom i umetničkom nasleđu naše zemlje.
 
Ono što je privuklo posebnu pažnju prisutnih jesu mačevi, a koji su takođe bili deo Ćelićeve izložbe. U pitanju su dva mača urađena po uzoru na mačeve sa fresaka Svetog Merkurija i Svetog Nestorija, dok je treći mač replika srpskog mača sa ,,S'' nakrsnicom iz XIV veka. Interesantan je podatak da je mačeve tog tipa nosila vojska Cara Dušana. Mačevi koje je Ćelić izradio inače su deo završnog rada na njegovim osnovnim studijama, gde mu je tema bila ,,Naoružanje svetih ratnika na freskama''.
 
Mirko Ćelić je rođen u Somboru 1983. godine.  Osnovne studije završio je na Likovnoj akademiji Srpske Pravoslavne Crkve na smeru freskopis, a na istoj završava i master studije na  smeru mozaik. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava drugi master na smeru vajanje.
Ovaj umetnik iz Prigrevice autor je velikog broja mozaika, ikonostasa od drveta i kamena, memorijalnih spomenika, a među kojima se izdvajaju spomenik poginulim Apatincima u ratovima devedesetih godina i ,,Krajiška suza'' na Banstolu, spomenik poginulim Krajišnicima.
Mirko Ćelić je dobitnik visokog međunarodnog priznanja, nagrade za fotografiju koju je osvojio u Atini. Živi i stvara u Prigrevici. 
 
Izložba u galeriji Meander Ćelićeva je prva samostalna izložba, a postavka će se u Apatinu moći pogledati do 31. avgusta 2018. godine.
 
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Crveni krst Odžaci je realizovao predavanja za maturante Gimnazije i ekonomske škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Odžacima.

Predstavljanje zbirke pesama Dalibora Tomasovića "Onism" biće održano danas u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke...

Predstavnici organizacija Somborski edukativni centar i Somborski omladinski Boom u Prihvatnom centru za migrante u Somboru, predstavili su...

U petak, 19. aprila 2019. godine, sa početkom u 20 časova u velikoj sali Kulturnog centra Apatin, biće...

U sredu, 17. aprila, u spomen sobi Norme i Preparandije na Pedagoškom fakultetu u Somboru biće održana tribina...

U Velikoj sali Kulturnog centra, 16. aprila u 18 časova biće odigrana predstava Dramskog studija za odrasle Opštinskog...