lokacija: Apatin
objavljeno: 30.10.2018.

Od petka nova izložba u galeriji Meander u Apatinu

Kultura

U galeriji Meander u Apatinu za petak, 2. novembar, sa početkom u 19 sati, zakazano je otvaranje XV samostalne izložbe slika malog formata pod nazivom “Susret” umetnice Mione Marte Marković. Izložba će u apatinskoj galeriji biti postavljena do 16. novembra.

Miona Marta Marković rođena  je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Đuričkovića. 2007. godine odbranila je magistraski rad kod prof. Salvatore Provino na Accademia di Belle Arti u Napulju, a 2018. doktorirala na Università Sapienza (Rim) na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUS-a od 2006. i od 2009. stiče status slobodnog umetnika. Trenutno živi i radi u Rimu.
 
"Miona Marta Marković, pak, u ovom novom vremenu, eksperimentiše već duži niz godina poigravajući se bojenim senzacijama koje su joj važnije od sadržaja, ili prividnog sadržaja, njenih slika. Mi svi vidimo da su to depersonalizovani zagrljaji, koji se upravo tako i zovu, mada njeni intrigantni, čak i pozajmljeni iz klasične muzike, naslovi listom upućuju i na nešto drugo. Kao i svi drugi elementi koje ona inkorporira u gotov rad, kao što to čini sa kratkim notnim zapisima, ili kolažima, na primer. Njeni zagrljaji, prema tome, pored boje, imaju i zvuk, i treću dimenziju."
(Deo teksta iz kataloga - Aleksandra Grubor, književni prevodilac, istoričar umetnosti i pisac)

SAMOSTALNA IZLAGANJA:
 
2018.   Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad
            Umetnička galerija Stara kapetanija, Zemun
            Likovni salon kulturnog centra Novog Sada
            Galerija Lucida, Beograd
2015.   Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd
            Kulturni centar Pančevo
            Galerija Art 55, Niš
2013.   Galerija Media Museum, Pescara (Italija)
2011.   Galleria Caffè del Corso, Pratola Peligna (Italija)
2010.   Galerija “Leptir”, Biblioteka Đorđe Jovanović, Beograd
2009.   Mesna biblioteka Bački Monoštor
            Likovni salon Doma kulture, Čačak
2006.  Galerija “Cirkus”, SKC, Beograd
2004.  Galerija “Podest”, Dom omladine, Beograd

PREDSTOJEĆA SAMOSTALNA IZLAGANJA:
 
30/11/2018 Kulturni centar Zrenjanin
 
Grupno je izlagala 42 puta, prevashodno u Italiji ali i Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Bugarskoj i Meksiku.
 
UČEŠĆE NA LIKOVNIM KOLONIJAMA:
 
Septembra 2011. godine ucestvovala je na medjunarodnoj slikarskoj koloniji na planini Rtanj, u sklopu autrorskog projekta “Pergament Srbija” vajarke Leposave Milosevic Sibinovic.
 
UČEŠĆE NA STRUČNIM KONGRESIMA:
 
21. aprila 2016. godine ucestvuje na strucnom kongresu “In corso d'opera2” sa predavanjem “Il taglio, la ferita e il dolore nelle performance di Marina Abramovic (1970-1976)”, u fondaciji Marco Besso, Largo di Torre Argentina 11, Rim, Italija.
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Festival amaterskih pozorišta Srbije, 61. po redu, u Kuli počinje večeras u Kulturnom centru i traje do 22....

U Narodnom pozorištu Sombor juče je otvoren dvadeset sedmi Pozorišni maraton koji će trajati do subote, 15. juna. Publika...

Na inicijativu opštinskog Kulturnog centra, po prvi put će se u Apatinu obeležiti Svetski dan muzike, 21. jun. Više...

Predstava Kiss gostuje na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti sutra, 14. juna, u 20 časova. Ovaj komični akustični...

Skupština Grada Sombora na sednici održanoj u ponedeljak za direktorku Narodnog pozorišta Sombor imenovala je producentkinju Bojanu Kovačević.  

Književni susreti pod nazivom S našim piscima biće održani u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u...