lokacija: Apatin
objavljeno: 29.10.2018.

U Tehničkoj školi u Apatinu održano predavanje WWF akademije: Učenici stekli status ambasadora Gornjeg Podunavlja

Društvo

WWF Adria, svetska organizacija za prirodu, okupila je u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ učenike i nastavnike iz četiri osnovne i srednje škole iz opština Sombor i Apatin, koji su učešćem u WWF akademiji za prirodu stekli status ambasadora ovog zaštićenog područja. 

„Gornje Podunavlje“ kao jedno od najočuvanijih plavnih područja u Evropi i deo Uneskovog rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ predstavlja važno mesto za rad WWF-a, pogotovo u edukaciji najmlađih. 
 
- Gornje Podunavlje je izuzetno značajno zaštićeno područje i u njegovom očuvanju treba da učestvuje cela lokalna zajednica, i oni najmlađi. Zato u okviru Akademije informišemo decu o značaju rezervata, njegovim karakteristikama, kako da ga zaštite, ali i promovišu. Posebno nam je drago što su u svim aktivnostima učestvovala i deca sa smetanjama u razvoju i pokazala da ravnopravno mogu da učestvuju u zaštiti prirode, istakla je koordinatorka WWF Akademije za prirodu Sonja Bađura. 
 
Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje ima veliki potencijal da postane jedan od centara edukativnih aktivnosti u Srbiji, zahvaljujući radu Javnog preduzeća „Vojvodinašume“. Njihov Eko centar „Karapandža“ svake godine poseti veliki broj dece iz cele Srbije. 
 
- Zajedno sa partnerima, kao što je WWF, radimo na edukativnim programima, pa tako u ponudi imamo aktivnosti prilagođene deci različitih uzrasta, ali i odraslima. Samo protekle godine kroz dečije edukativne programe prošlo je 650 dece iz somborske opštine. Namera nam da nastavimo saradnju sa  lokalnom Školskom upravom kako bi posete osnovnih škola somborske opštine prerasle u tradicionalne, istakao je Srđan Peurača, zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva „Sombor“ Javnog preduzeća „Vojvodinašume“. 
 
WWF akademija za prirodu počela je sa radom 2016. godine i do sada je u njenim aktivnostima učestvovalo preko tri hiljade dece i stotinu nastavnika iz 20 škola iz pet zaštićenih područja u Srbiji - nacionalnih parkova Đerdap, Fruška gora, Tara, Predela izuzetnih odlika Avala i Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. 
 
 
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Stupanjem na snagu izmene Zakona o privrednim društvima ukida se korišćenje pečata za privredne subjekte. Zakon je...

U sali Kulturno-umetničkog društva Lipar u subotu, 20. aprila, će se, s početkom u 17 časova, održati 59....

U okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, opština Kula zajedno sa opštinom Kaloča iz Mađarske sprovodi projekat pod...

U okviru akcije "Udomi, ne kupuj!", koje sprovodi Prihvatilište u Somboru, na udomljavanje se daje pas, koji traži Vašu...

Republička direkcija za robne reserve objavila je javni poziv za naturalnu razmenu do 5.445 tona merkantilnog kukuruza za...

Kompanija Metro i banka Crédit Agricole Srbija, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda...